Dopravní barometr TIMOCOM: Němečtí dopravci přepravili ve třetím čtvrtletí 2019 méně zakázek než před rokem

Sestupný trend se přesto zastavil - trh se pohybuje na 94 procentech úrovně předchozího roku

21.10.2019

Erkrath, 21.10.2019 – Německé dopravní firmy realizovaly ve třetím čtvrtletí 2019 méně obchodů než v uplynulém roce. Od července do září poklesl o 12 procent počet silničních přeprav v nákladní dopravě v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Sestupný trend způsobený konjunkturou, který byl patrný do poloviny roku v poptávce po přepravních službách v prvním evropském systému pro chytrou logistiku, se však přesto zastavil. Informuje o tom IT firma TIMOCOM ve své analýze ke třetímu čtvrtletí 2019 na základě dat z dopravního barometru.

Sestupný trend prvního pololetí 2019 se zastavil, počet zakázek se stabilizoval. „Trh se v současnosti pohybuje na 94 procentech úrovně předchozího roku“, říká Tilman Fecke, obchodní analytik u TIMOCOM.

„V porovnání s předchozím rokem poptávka po přepravě v Německu slábne“, říká Tilman Fecke, obchodní analytik u TIMOCOM. Počet všech nabídek přeprav, které byly uveřejněny na burze nákladů od ledna 2019, se navzdory tomu v průběhu roku stabilizoval. „Trh se v současnosti pohybuje na 94 procentech úrovně předchozího roku“, říká Fecke.

Výpadky úrody v důsledku silných dešťů ve Španělsku, rostoucí skladové zásoby kvůli nejistotě spojené s Brexitem ve Velké Británii

Pohled na jednotlivé země EU nabízí různorodý obrázek. V důsledku intenzivních dešťů v uplynulých týdnech ve Středomoří a ve východní Andalusii došlo k masivním výpadkům ve sklizni ovoce a zeleniny. To se projevilo v silniční nákladní dopravě z tohoto regionu. „Výrazný nárůst vývozu, který španělští zemědělci zaznamenali ještě během prvních dvou čtvrtletí tohoto roku, poklesl“, sleduje Fecke. „K tomu se přidává politická blokáda, neboť Španělsko je stále ještě bez vlády. Tato nejistota má na vývoz stejný negativní dopad.“ V důsledku toho chybí na trhu vozy, které jedou zpět do jižní Evropy. „V porovnání se třetím čtvrtletím 2018 tedy sledujeme nárůst nabídek přeprav - do Španělska o 14 procent a do Portugalska o 12 procent“, pokračuje Fecke.

Ohledně vývoje ve Velké Británii odráží dopravní barometr TIMOCOM velkou nejistotu, která panuje na evropských trzích v souvislosti s diskusí o Brexitu. Zatímco počet nabídek přeprav ze zemí EU do Velké Británie v prvních dvou čtvrtletích tohoto roku propadl o 56 procent, je aktuálně zaznamenáván opět nárůst dopravy směrem na ostrovy. Fecke: „Ve třetím čtvrtletí opět sledujeme nárůst skladových zásob, což ukazuje, že se firmy se zastoupeními ve Velké Británii aktuálně připravují na následující měsíce.“

10 let dopravního barometru TIMOCOM

S pomocí dopravního barometru analyzuje IT firma TIMOCOM od roku 2009 vývoj nabídky a poptávky přeprav v chytrých aplikacích Přepravy a Volné vozy, které jsou integrovány v systému pro chytrou logistiku. Více než 130.000 uživatelů generuje denně až 750.000 mezinárodních nabídek přeprav a volných vozů. Systém pomáhá více než 43.000 zákazníků TIMOCOM dosáhnout svých logistických cílů rychleji, bezpečněji a jednodušeji.