Z logistiky 04.01.2022
2

Amazon čelí v Itálii pokutě 1,13 miliardy eur

Podle antimonopolního úřadu zneužil Amazon svou tržní sílu

Pokuta za zneužití tržní síly

Americká internetová společnost Amazon dostala v Itálii od antimonopolního úřadu pokutu ve výši 28,7 miliardy Kč. Podle italského antimonopolního úřadu zneužil Amazon svou tržní sílu.

Italský antimonopolní úřad vyhodnotil obchodní aktivity Amazonu jako nelegální a vyměřil pokutu 1,13 miliardy eur. Pokutu v takové výši vyměřil vzhledem k závažnosti nelegálních aktivit, velikosti skupiny a také k délce trvání těchto aktivit a jejich důsledkům. Pravidla hospodářské soutěže porušila společnost tím, že vstup do svých prémiových programů podmiňuje podpisem smlouvy, ve které se prodejci zavazují využívat služby logistické sítě Amazonu. Tímto Amazon poškodil nejen prodejce, ale poskytovatele logistických služeb a další elektronická tržiště, protože tím nepřímo navýšil náklady na používání těchto programů. Jedním z prémiových programů je Amazon Prime, který zaručuje větší viditelnost zboží na platformě, a především přístup ke klientele s lepší bonitou.

Nápravné kroky

Spolu s pokutou nařídil úřad nápravu. Tou je například umožnění přístupu k prémiovým programům i prodejcům, kteří nevyužijí logistické sítě Amazonu. Už v listopadu 2021 vyměřil úřad pro hospodářskou kontrolu Amazonu pokutu ve výši 200 milionů eur, tedy asi pět miliard Kč, a to kvůli omezení přístupu některých prodejců výrobků Apple na platformu Amazonu. I proti této pokutě se Amazon odvolal, avšak pokuta ve výši 1,13 miliardy eur je jedna z největších pokut, které Amazon od antimonopolních úřadů dostal.

Amazon se proti rozhodnutí odvolá

Agentura Reuters informovala, že s rozhodnutím antimonopolního úřadu Amazon zásadně nesouhlasí a proti rozhodnutí se odvolá. Podle Amazonu nijak neomezují konkurenci na trhu, protože si prodejci jejich logistickou síť vybírají dobrovolně, protože jde o služby výhodné a konkurenceschopné.

Potřebujete zajistit dodavatelské řetězce? Marketplace od TIMOCOM spojuje produkty a služby pro zajištění bezpečného, rychlejšího a jednoduššího přepravního procesu:

Zajistit dodavatelské řetězce nyní

Zdroj: Dopravní noviny

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Pět tipů: Jak na to, aby se logistika stala konkurenční výhodou

Zvýšit flexibilitu, snížit výdaje: Efektivní logistika pro průmysl a obchod

Když jsou kostky vrženy nově: Jak optimalizovat procesy v logistice

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru