Dopravní barometr TIMOCOM: Německo oslabuje, Itálie je výjimkou v celkovém trendu

Celoevropské zpomalení konjunktury: celkový pokles o 8,3 procent za celý rok 2019

17.02.2020
TIMOCOM_Dopravní-barometr_Roční-bilance-2019

Erkrath, 11.02.2020 – Italští logistici se celý minulý rok těšili z výrazných přírůstků: „U Itálie zaznamenáváme nárůst o 16 procent u přeprav v porovnání s předchozím rokem“, říká Tilman Fecke, obchodní analytik u TIMOCOM. A to je pravý opak současného trendu. Právě dokončené ohlédnutí za minulým rokem dopravního barometru TIMOCOM je totiž všechno jiné, jen ne příznivé. V roce 2019 došlo v porovnání s předchozím rokem v celé Evropě k poklesu nabídek přeprav o 8,3 procenta. Rok 2018 skončil ještě s 5% nárůstem oproti roku 2017.

Slabší konjunktura měla v uplynulém roce vliv na logistiku. Tento výsledek vyplývá z roční zprávy z dopravního barometru TIMOCOM. V roce 2019 zaznamenala doprava v celoevropském měřítku pokles nabídek přeprav o 8,3 procent v porovnání s rokem 2018.

Nárůst v italské dopravě přičítá analytik Fecke rostoucí poptávce po spotřebním zboží. „Z našeho pohledu je velmi realistické, že vývoz výrobků z Itálie rozhýbaly obchodně politické faktory. Patří k nim Brexit nebo dovozní clo v USA na čínské produkty“, vysvětluje Tilman Fecke. Jedním z ukazatelů toho je, že odchod Spojeného království z EU měl významný dopad na odvětví dopravy v Evropě jako celku. 44 evropských zemí, které se v barometru dopravy promítnou, zvýšilo své nabídky přeprav do UK mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím roku 2019 o 15 procent.

Také počet vývozů z Německa do Velké Británie vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí v porovnání s třetím čtvrtletím o zhruba 11 procent. Obchodní analytik Fecke k tomu říká: „Rozhodnutí posunout Brexit o tři měsíce, na konec ledna 2020, připouští i v tomto případě závěr, že nárůst souvisí s politickým vývojem.“

Tento krátkodobý vývoj ale nakonec neměl vliv na celkový trend: Počet mezinárodních přeprav z Německa v uplynulém roce v porovnání s předchozím rokem poklesl o 12 procent. „Na Německo jako na silnou vývozní ekonomiku má ochlazení konjunktury obzvláště silný dopad. Jasným dokladem této skutečnosti je výrazný pokles v porovnání s celkovým evropským vývojem“, komentuje tento vývoj Gunnar Gburek, mluvčí společnosti TIMOCOM. Závěrem k tomu Gburek dodává: „Musíme si počkat na to, zda bude tento nepříznivý trend pokračovat také letos - nepravděpodobné to není“.

S pomocí dopravního barometru analyzuje IT firma TIMOCOM od roku 2009 vývoj nabídky a poptávky přeprav ve Smart apps Přepravy a Volné vozy, které jsou integrovány v systému pro chytrou logistiku. Více než 130.000 uživatelů generuje tímto způsobem denně až 750.000 mezinárodních nabídek přeprav a volných vozů. Systém pomáhá více než 43.000 zákazníků TIMOCOM dosáhnout svých logistických cílů rychleji, bezpečněji a jednodušeji.