Z logistiky 12.04.2019
4

Jak najdu správné dopravní pojištění?

Zde se dozvíte, na co je potřeba dbát při výběru dopravního pojištění.

TIMOCOM_Pojištění vozu, odpovědnosti a doplňkové

V závislosti na druhu přepravy se může hodnota zboží rychle vyšplhat do šesti či sedmimístných čísel. Když se pak něco pokazí a člověk není správně pojištěn, může to mít fatální důsledky. Jak se takovéto situaci vyhnout? A jak si vybrat to správné pojištění pro vlastní dopravní firmu? Důležité tipy a rady dává Klaus Schäfer z německé společnosti KRAVAG, která je expertem v oblasti dopravního pojištění.

Pojištění nákladního vozu, pojištění odpovědnosti dopravce a doplňkové pojištění

Pojem dopravního pojištění zahrnuje v první řadě tři důležité oblasti:

1. Stejně jako každý řidič osobního automobilu potřebuje povinné ručení, potřebuje dopravce také pojištění nákladního vozu.

2. Jakmile tímto nákladním vozem přepravuje zboží, musí uzavřít pojištění odpovědnosti dopravce. Toto pojištění předepisuje zákon pro dopravce a dopravní firmy, které se zabývají komerční nákladní dopravou. Přepravované zboží je pak dobře pojištěno cenou za kilogram pro každý jednotlivý případ.

3. Pokud se však jedná např. o elektroniku nebo tabákové zboží nebo jiné výrobky vyšší ceny, hodnota zboží rychle překročí krytou částku. „Předpokládejme, že jste na základě povinného pojištění odpovědnosti dopravce pojištěni na hodnotu 100 000 €, naložili jste ale zboží v hodnotě 200 000 €. Těchto 100 000 € navíc je nutno připojistit. Speditér nebo dopravní firma musí v takovém případě nabídnout zákazníkovi doplňkové dopravní pojištění“, vysvětluje Klaus Schäfer, ředitel odbytu u společnosti KRAVAG. 

4 důležitá kritéria pro výběr vhodného pojištění

1.    Správné poradenství

Stejně jako před každým velkým rozhodnutím je vhodné se poradit s odborníkem také před výběrem dopravního pojištění. Pojištění v nákladní dopravě totiž vyžaduje speciální znalosti. „Musím vědět, jak moje pojištění odpovědnosti dopravce souvisí s pojištěním dopravy a s nákladním vozem. Je potřeba dodržovat spoustu pravidel, např.: Kde parkuji auto přes noc? Poradce musí být schopen prověřit moje přepravní zakázky a doporučit mi a poskytnout odpovídající pojistnou ochranu“, říká Schäfer.

2.    Snadná správa pojištění

Kromě individuálního poradenství hraje velkou roli také způsob, jakým můžete pojištění spravovat. Ten by měl být co nejjednodušší. Pojišťovací expert od společnosti KRAVAG radí vše pečlivě zvážit: „Nejlepší je, pokud mohu pojištění vyřizovat elektronickou cestou, a dokonce jej integrovat do mého stávajícího softwaru. Může se totiž stát, že některé pojištění je na první pohled výhodnější, jeho správa je ale personálně velmi náročná a pojištění je tak nakonec dražší, než se zdálo.“

3.    Rychlá a profesionální likvidace škod

Dalším důležitým kritériem při výběru dopravního pojištění je likvidace škod v případě, že dojde k poškození zboží. Protože v tomto případě jde o udržení dobrého vztahu se zákazníkem, musí vše fungovat rychle. Podle Klause Schäfera je rychlost vždy na prvním místě před způsobem nahlášení škody. „Vezměme jako příklad situaci, kdy nákladní vůz přepravuje nebezpečný náklad. Dojde k nehodě a z vozu vyteče nebezpečná tekutina. V tomto případě musí ihned zasáhnout profesionálové. U KRAVAG je to dceřiná společnost (KRAVAG Umweltschutz und Sicherheitstechnik GmbH), která ihned jede na místo. To profesionálně zajistí a kontaktuje úřad na ochranu životního prostředí a policii.“ To samé platí pro krádež nákladu. Neboť čím více času uplyne mezi vznikem škody a jejím nahlášením, tím dražší to bývá. Čím dříve se dozvíme o krádeži nákladu, tím rychleji můžeme zahájit aktivity k nalezení zboží. Nebo informovat sousední země“, doplňuje Schäfer.

4.    Spravedlivý systém pojistného

Čtvrtým bodem, který je potřeba zohlednit, je podle Klause Schäfera systém pojistného. Vývoj pojistného by se měl řídit průběhem škod. Pokud firma vlastní hodně nákladních vozů, způsobuje ale málo škod, mělo by být i pojistné upraveno směrem dolů. „Dobrý pojistitel se vyznačuje tím, že dokáže zákazníkovi poradit a říct, jak se škodám vyhnout. Zkuste si to sami otestovat! Zeptejte se Vašeho pojišťovacího poradce, jestli dokáže říct, kterým řidičům se nejčastěji stávají jaké nehody a jak se jich lze vyvarovat.“

Souvislost mezi bezpečností nákladů a parkovacími místy

Pro řidiče nákladních vozů je často velmi náročné včas nalézt místo na zaparkování. A najít bezpečné místo na zaparkování, kde Vám v noci neodčerpají z auta naftu, nerozřežou plachtu nebo neukradnou zboží, je další problém. K tomu je nutno ještě připočíst pravidlo 45 hodin, které řidiči často neumožňuje zůstat přes noc ve voze. To má negativní dopady na pojistnou ochranu. „Obvykle má týdenní doba odpočinku proběhnout v době, kdy řidič není na cestě. Často se tomu ale nedá vyhnout. Je-li řidič nucen zastavit a nenajde bezpečné parkoviště, pak si o tom musíme promluvit a společně najít řešení“, doporučuje ředitel KRAVAG.

Obecně je nezbytná pravidelná komunikace mezi pojištěným a pojišťovnou tak, aby pojistná ochrana byla stále aktuální. „Především při založení nové dopravní firmy je důležité komunikovat častěji a případně říct: Původně jsem to sice plánoval takto, ale teď mám zakázku, která je odlišná. Lze ji ještě zahrnout do toho, co jsem pojistil?“, vysvětluje Schäfer. Zakázky, které vybočují z řady, by tedy dopravci a speditéři měli nechat prověřit přímo pojistitelem.

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru