26.04.2020

Dopravní barometr TIMOCOM: Evropský dopravní trh se zmítá pod náporem korony

K výrazným výkyvům na dopravním trhu došlo během koronakrize v prvním kvartálu 2020.

Dopravní barometr TIMOCOM vykazuje v prvním kvartálu 2020 značné výkyvy na dopravním trhu.

Erkrath, 26. dubna 2020 - Nejistota v průběhu koronakrize vedla v březnu na evropském dopravním trhu k prudkému nárůstu nabídek přeprav. „Mnoho společností předsunulo termíny objednávek s ohledem na uzavření hranic a jiná omezení kvůli koroně", uvedl Tilman Fecke, Business Analyst TIMOCOM, který komentoval neobvykle vysoký nárůst nabídek přeprav, které byly zveřejněny do poloviny března v největší evropské burze nákladů.

„V současné době zaznamenáváme u nabídky přeprav mírně vzestupnou tendenci. Jak se bude dopravní odvětví nadále vyvíjet v důsledku koronavirové pandemie, se ukáže ale nejprve ve druhém kvartálu." Gunnar Gburek, mluvčí společnosti TIMOCOM

V prvním kvartálu 2020 tak TIMOCOM zaznamenal zvýšení nabídek přeprav o 16 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Transporty ze zemí EU směrem do Itálie vzrostly o 26 procent, do Polska dokonce o 53 procent. Obzvlášť žádané byly chladírenské vozy. Poptávka po přepravách s řízenou teplotou byla o 50 procent vyšší než předchozí rok, uvádí provozovatel burzy nákladů.

Objem přeprav se v polovině března snížil o více než dvě třetiny

Bodem zlomu bylo uzavření celé Evropy v polovině března, které vedlo k přerušení provozu výrobních podniků (s výjimkou maloobchodů s potravinami) a k poklesu množství dodávek. „Navzdory rostoucím přepravám v potravinářském odvětví klesl objem přeprav od poloviny do konce března v celé Evropě o více než dvě třetiny", uvádí Fecke. „Srovnatelný vývoj před Velikonocemi nebyl dosud nikdy zaznamenán." V TIMOCOM bývá jindy denně zveřejněno až 750.000 nabídek přeprav a volných vozů.

Ačkoli společnosti v době krize zoufale hledají zakázky, aby mohly vytížit své vozy, přepravní kapacity zveřejněné na trhu přes TIMOCOM v úvodním kvartálu tohoto roku klesly. Počet dostupných nákladních vozů po celé Evropě se v prvním čtvrtletí snížil o tři procenta ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. V Německu klesl počet nabídek volných vozů dokonce až o 15 procent. Jak to jde dohromady?

„Pozorujeme, že dopravní firmy stahují části svého vozového parku z trhu kvůli nedostatečnému vytížení", komentuje mluvčí společnosti TIMOCOM Gunnar Gburek. Nouzový stav, ve kterém se svět nachází v posledních týdnech, vede k narušení trhu. Gburek je i přesto optimistický: „V současné době zaznamenáváme u nabídky přeprav mírně vzestupnou tendenci. Jak se bude dopravní odvětví nadále vyvíjet v důsledku koronavirové pandemie, se ukáže ale nejprve ve druhém kvartálu."

S pomocí dopravního barometru analyzuje FreightTech společnost TIMOCOM od roku 2009 vývoj nabídky a poptávky přeprav v burze nákladů, která je součástí Smart Logistics System. Více než 130.000 uživatelů generuje denně až 750.000 mezinárodních nabídek přeprav a volných vozů. Systém pomáhá více než 43.000 zákazníků TIMOCOM dosáhnout svých logistických cílů rychleji, bezpečněji a jednodušeji.

Více informací o dopravním barometru od TIMOCOM naleznete zde.

Stáhnout tiskovou zprávu