Z dopravy 19.01.2021
7

Výhody burzy nákladů pro průmyslové a obchodní firmy

Burza nákladů pro obchod a výrobu

Burzy nákladů – známé také jako burzy volných vozů – jsou virtuální tržiště, na nichž se setkávají nabídky volných vozů s poptávkami. Zatímco někteří dokáží výhody burz přeprav zjevně ocenit, jiní si jimi stále ještě nejsou úplně jisti. Důvodů, které mluví pro zapojení Vaší firmy do burzy nákladů, je několik.

Co je burza nákladů?

Burza nákladů je online platforma, která spojuje firmy s různými cíli: jedny musí zasílat zboží a jiné mají volné kapacity pro přepravu tohoto zboží. Burzu nákladů nelze tak úplně srovnat s objednáváním volných vozů, protože tyto služby se od sebe liší: V prvním případě je nabízen náklad, v druhém případě volný vůz.

Burza nákladů je platforma pro poskytování a objednávání služeb, která propojuje nabídky přeprav s příslušnými řešeními nabízenými spedicemi, dopravci a jinými přepravními firmami. Jinými slovy - průmyslové a obchodní firmy zde mohou uveřejnit svou přepravu a dopravci ji zde mohou jednoduše nalézt.

Vyzkoušet burzu nákladů zdarma

Jak praktická je burza nákladů?

Koncepce elektronické burzy nákladů vznikla poprvé ve Francii v roce 1985 – ještě před věkem internetu: Systém Minitel je považován za „praotce“ moderních online burz nákladů. Od té doby se z této služby vyvinul kompletní online servis.

Burzy jsou zprostředkovatelé mezi výrobci a přepravci, resp. spedicemi a pomáhají jim optimalizovat vytížení přepravních kapacit. Burzy přeprav jsou často využívány k dalšímu zadávání objednávek (většinou krátkodobě), neboť v této síti lze nalézt rozmanité kontakty v oboru. Díky funkci online sledování vozidel integrované v burze nákladů lze vlastní náklad sledovat a zjistit jeho přesnou polohu v reálném čase, když se přepravující vozidla pohybují.

Protože jsou některé firmy vůči většímu používání burz nákladů dosud skeptické, rádi bychom zdůraznili ještě další výhodu této technologie: podstatně vyšší bezpečnost a podstatně více informací. Účastníci burz nákladů musí často absolvovat několik bezpečnostních prověrek, což je důvod, proč jsou platformy, jako je platforma od TIMOCOM, velmi bezpečné a spolehlivé.

Jak burza nákladů funguje?

U burz nákladů jde v první řadě o optimální management volných vozů za výhodnou cenu. Cílem burzy nákladů je zprostředkovat přepravním firmám poptávky po dopravě, u nichž je uvedena velikost nákladu a adresa vyzvednutí a doručení. Díky tomu, že náklad je naložen na vozidlo, které stejně požadovanou trasou jede, pomáhá burza nákladů k efektivnímu využívání všech dostupných zdrojů. Nízké přepravní ceny, které z toho vyplývají, pak z této služby dělají nejpohodlnější přepravní řešení pro průmyslové a obchodní firmy.

Funguje to naprosto jednoduše: Dopravce (nebo speditér), který má na plánované trase volný přepravní prostor, kontaktuje průmyslovou nebo obchodní firmu, která na té samé trase potřebuje přepravit náklad. Prostřednictvím burzy nákladů si sjednají online cenu, přesný čas a místo nakládky a vykládky nákladu. Díky optimálnímu využití přepravních kapacit a vysoké cenové transparentnosti lze pomocí burz nákladů často ušetřit.

Kdy je používání burzy nákladů smysluplné:

Burzy nákladů mohou pomoci v různých situacích. Například:

  • Výroba trvala déle, než bylo plánováno, a stávající dohody s přepravci nebo spedicemi již neplatí. S pomocí burzy nákladů lze během několika minut najít novou možnost přepravy.
  • Během přepravy se mohou vyskytnout problémy, jako například závady na nákladním vozidle nebo obtíže při nakládce nebo onemocnění řidiče. Takovéto okolnosti vyžadují čas a zdroje. Je ale možné, že v burze nákladů se podaří ihned nalézt nového přepravce na požadovanou trasu.
  • Při založení firmy může být vyhledávání kontaktů na dopravce a spedice velmi náročný úkol. Burza nákladů nabízí díky dlouholetým zkušenostem na trhu dostatek kontaktů.
  • Globalizace výroby a obchodu na sobě vzájemně závisí: Jedno nefunguje bez druhého. Obtíže mezinárodního obchodu často odrazují průmyslové a obchodní firmy od toho, aby vstupovaly na zahraniční trhy. Dobrá burza nákladů nabízí také přesvědčivá mezinárodní obchodní řešení.

Jaký druh burzy nákladů je nejlepší?

Průmyslové a obchodní firmy možná o používání burz nákladů uvažují. Pak je rozumné, provést analýzu pro ně relevantních dopravních platforem, která jim umožní nalézt řešení pro jejich konkrétní logistické požadavky. Ale nedělejte si starosti – TIMOCOM se již o takovou analýzu postaral. Existují různé druhy burz nákladů: soukromé, veřejné a (zdánlivě) bezplatné platformy. Zdá se ale, že existuje pouze jedno řešení pro tyto úkoly.

Průmyslové a obchodní firmy chtějí realizovat své přepravy rychle, efektivně a co nejbezpečněji. Proto nepřekvapí, že nejpohodlnější řešení je i to nejoblíbenější: platforma s registrací.

Burza nákladů s registrací 

Online-systémy obvykle nabízí řešení, kde se odborníci a podniky z průmyslu a obchodu registrují v platformě. Všichni účastníci platí platformě poplatek a ta pak pravidelně poskytuje informace o dostupných nabídkách volných vozů a přeprav. Na takovýchto platformách většinou existuje také možnost (za malý poplatek) propagovat speciální druhy přeprav a/nebo využít odborného poradenství.

Protože se tyto platformy liší, je dobré se na výhody všech platforem podívat zblízka. TIMOCOM obsahuje denně až 1 milion mezinárodních nabídek pro výrobní a obchodní firmy.

Výhody burzy nákladů pro výrobní a obchodní firmy

Shrneme-li to, burzy nákladů mají jednoznačné výhody, zejména pro výrobní a obchodní firmy:

Vyhledávání poptávek po dopravě

Burzy nákladů nabízí denně přístup k bezpočtu poptávek po dopravě, které by obvykle vyžadovaly dlouholetou akvizici. V závislosti na platformě pak různé typy nabídek (dílčí přepravy, kompletní náklady, kurýrní služby a náklady pro nákladní vozidla) zajistí, že lze nalézt ty správné pro vlastní obchodní model.

Sledování vozidel v reálném čase

Každá dopravní platforma by měla disponovat účinným systémem sledování vozidel tak, aby výrobní a obchodní firmy mohly lokalizovat a sledovat svůj náklad během přepravy. To se týká také burz nákladů. TIMOCOM disponuje na své platformě nezávislou funkcí sledování, na níž zobrazuje různé poskytovatele telematiky. Uživatelé burzy nákladů mohou vozidla sledovat v reálném čase a vidí, kde se jejich náklad aktuálně nachází.

Optimalizace časového managementu

Efektivní časový management je základem úspěšných obchodů. Podniky si používáním burzy nákladů šetří bezpočet telefonátů, aby zjistily, který dopravce nebo přepravce z jejich sítě má kapacity na přepravu nákladu. Čas firmy ušetří i tím, že jim odpadne nekonečné porovnání a jednání o aktuálních denních cenách. Díky přístupu k mnoha různým přepravám na jednom místě a v reálném čase lze denně ušetřit několik hodin zbytečné práce.

Trvalé obchodní vztahy

Jak již bylo uvedeno, v burze nákladů je ihned k dispozici bezpočet kontaktů v oboru, které by jinak bylo možno získat až dlouholetou obchodní činností. Z toho těží zejména nově založené firmy, ale také vysoce specializovaní odborníci, kteří chtějí vyplnit mezeru na trhu. Kontakt s hlavními aktéry vlastního odvětí a spolupráce s nimi je prvním krokem k trvalým obchodním vztahům. Pokud navíc zohledníme nízký poplatek za vstup do burzy nákladů, i když se ceny za jednotlivé služby liší, přínosy různých obchodních šancí a šancí na růst podstatně převyšují finanční náklady.

Jak vypadá budoucnost?

Burzy nákladů v uplynulých letech proměnily evropskou nákladní dopravu dosti razantně a velkou roli budou hrát i nadále. Pro tisíce průmyslových a obchodních firem se burzy nákladů staly hlavním nástrojem pro vyhledávání spedic a disponování objednávek. Platformy se staly obchodním modelem založeným na internetu a jejich obliba i nadále roste. Hlavním důvodem je přístup k tisícům zákazníků v celé Evropě.

Bezpečná budoucnost TIMOCOM Marketplace je jistá, zejména s ohledem na zdravý růst národního a mezinárodního elektronického obchodování. Díky globalizaci obchodu a využívání internetu je v současnosti k dispozici tolik různých řešení pro dopravu a možností přístupu jako nikdy předtím. Obchodní firmy mohou s mezinárodními zakázkami často dosáhnout vyšších zisků než s vnitrostátními. Ale faktory, jako jsou cizí jazyky, různé zákony v zemích smluvních partnerů a/nebo jednoduše náročnost získávání těchto mezinárodních zákazníků a objednávek, představují větší překážky pro rozšíření mezinárodní obchodní činnosti.

Burzy nákladů jsou řešení těchto problémů:

  • Denně jsou v nich nabízeny nové zakázky.
  • Komunikace přes platformu je bezpečná a transparentní.
  • Všechny detaily přepravy, jako je trasa, čas a údaje o místech, jsou sjednány předem.

Přinese budoucnost nevýhody?

Velmi pravděpodobně povede rostoucí obliba burz nákladů ke zvýšení konkurence. Ale také vzhledem k intenzivnější hospodářské soutěží lze bezpochyby konstatovat, že burzy přeprav mají pozitivní účinek na průmysl a obchod. Co se týká optimalizace výdajů, ale i bezpečnosti a snadnosti navázání nových obchodních vztahů, výhody jednoznačně převažují.

Vyzkoušet burzu nákladů zdarma

Mohlo by Vás také zajímat:

Konsolidace přeprav v průmyslu a obchodě

Co se skrývá za úspěchem burzy nákladů od TIMOCOM, není žádným tajemstvím

Nová celní pravidla pro přepravy přes hranice EU

 

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru