Z logistiky 12.10.2021
4

IT deficity v logistice – Jak se můžete vyhnout blokádám

Aktualizujte Vaši IT infrastrukturu, předcházejte blokádám způsobeným deficity v IT.

Hospodářství prochází digitální proměnou, kterou urychlila i pandemie. Mnoho firem na trhu již implementovalo digitální řešení, která jim umožňují zefektivnit procesy, zvládat špičky v objednávkách nebo nabídnout zákazníkům nové přidané hodnoty ve službách. Malé a středně velké průmyslové a obchodní firmy ovšem s tímto rychlým vývojem, např. v oblasti IT v logistice, nedokážou vždy držet krok, a navíc často sází na ostrovní řešení.

Zjistěte, jaké deficity aktuálně nejvíce blokují logistiku a jak se jim lze vyhnout. TIMOCOM jako průkopník v oblasti poskytování IT služeb pro logistiku nabízí v podobě Smart Logistics System celoevropsky zavedený nástroj se širokým spektrem aplikací, který umí vyšlapat cestu do digitální budoucnosti.

Sjednat individuální konzultaci

Přerušený tok informací a COVID19 jako živná půda pro blokády

Pandemie v mnoha oblastech sice ve zrychleném tempu uspíšila digitalizaci, ovšem podle průzkumu Leibnizova centra pro evropský hospodářský výzkum (ZEW) 38 procent německých průmyslových podniků  plánované digitalizační projekty vůbec nespustila, u 45 procent se probíhající projekty během koronavirové pandemie zpozdily a u 17 procent byly zcela ukončeny. Mnoho firem se soustředilo hlavně na svou hlavní činnost a obávalo se investic do budoucnosti.

Jaké jsou důsledky?

  1. Podle studie poradenské firmy SCI z listopadu 2020 se mimo jiné zvětšuje digitální propast mezi zasilateli a dopravními firmami. 83 procent dotazovaných dopravních a logistických firem uvedlo, že IT deficity jim přináší největší problémy.

 

  1. Druhým největším problémem je přerušovaný tok informací na mnoha důležitých rozhraních. Tuto skutečnost považovalo za problém 75 procent dotazovaných, těsně za tím následovaly obecné informační deficity, které za problém považuje každý druhý podnik. Nedostatečné plánování dodavatelského řetězce uvedlo 42 procent dotazovaných dopravních firem.

 

IT systémy v logistice nabízí cílená řešení

Pro malé a středně velké firmy je většinou nejrozumnější, pokud využijí stávající systémy. Digitální ostrovní řešení jsou často zdlouhavá a jejich realizace v jednotlivých oblastech přináší vysoké náklady. Se systémy jiných obchodních partnerů pak již nespolupracují bezproblémově.

Takovýto stávající systém nabízí rovněž FreightTech firma TIMOCOM podnikům z oblasti dopravy a logistiky i z oblasti průmyslu a obchodu. Místo izolovaných řešení spojuje Smart Logistics System od TIMOCOM digitální aplikace a služby, s nimiž nabízí průmyslovým a obchodním firmám přístup na logistický trh a možnost zde úspěšně působit. Tento poskytovatel IT služeb včas rozpoznal, že zásadní je výměna dat mezi všemi zúčastněnými partnery. Z tohoto důvodu nabízí burzu nákladů, Tracking a digitální Objednávky rovněž prostřednictvím rozhraní. Díky tomu je možné i nadále využívat stávající IT struktury. Více než 45.000 evropských zákazníků již digitálně a transparentně sdílí data a informace, které jim umožní přijímat ta nejlepší ekonomická rozhodnutí a co nejlépe zvládat převisy objednávek nebo krize. Partneři na obou stranách mohou profitovat například ze sledování přeprav v reálném čase, živého přenosu dat bez přepínání mezi programy a z přístupu k mnoha tisícům poskytovatelů dopravních služeb. S aplikacemi a službami od TIMOCOM můžete efektivně a bez nové infrastruktury a velkých investic překonávat deficity v IT a zajistit nepřerušovaný tok informací.

 

Digitální platformy místo izolovaných řešení

Nehledě na všechny vlivy trvá i nadále očekávání, že logistika dopravy bude kdykoliv reagovat flexibilně. Právě zde hrají digitální procesy klíčovou roli. Zaprvé proto, aby firmy neztratily krok s konkurencí, zadruhé ale také proto, aby se lépe připravily na budoucnost a aktivně se spolupodílely na jejím utváření. Právě pro firmy z průmyslu a obchodu jsou totiž bezpečnost, flexibilita a kontrola zásadní.

Mnoho firem stále ještě sází na izolovaná řešení, jak zjistil oborový svaz Bitkom během praktického testu:

Logistika již hodně sází na digitální řešení, příliš často ale stále ještě převládá uvažování ve škatulkách. IT systémy často běží současně a nedochází ke kompletní výměně dat“, dodává Florian Lange, referent pro oblast obchodu a logistiky u Bitkom, pro portál verkehrs RUNDSCHAU. Podle tohoto oborového svazu patří budoucnost datovým platformám, které umožní všem, kdo se podílí na procesu přepravy, stejnou měrou a transparentně nahlížet v reálném čase do procesů nakládky, realizace plateb nebo také do digitálního nákladního listu.

Objevte potenciál digitálních platforem pro Vaše podnikání. Kontaktujte ještě dnes FreightTech experty u TIMOCOM a sjednejte si s nimi osobní konzultaci ohledně Vašich možností ve Smart Logistics System:

 

Sjednat individuální konzultaci

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak může Vaše firma profitovat z rostoucího online obchodu?

Bezpečnost v síti TIMOCOM zajišťuje software

Jak se stát vyhledávaným dopravcem?

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru