Z dopravy 22.08.2022
3

Nedostatek skladů

Proč byste nyní měli začít uvažovat jinak

Muž stojí s tabletem v ruce ve skladové hale.

Obrat se skladovými plochami se v posledních 20 letech více než ztrojnásobil a již dnes jsou sklady v nejdůležitějších uzlových bodech světa nedostatkovým zbožím. Odborníci předpovídají, že do roku 2025 budou jen v Německu zapotřebí zhruba 4 miliony čtverečných metrů dalších skladových ploch. Co je důvodem tohoto nedostatku? Tento článek na blogu vysvětluje příčiny a prozradí Vám, jak byste nyní měli postupovat.

Vaše nákladní vozy a sklady praskají ve švech? Žádný problém! Objevte nyní aplikaci Skladování ve Smart Logistics System od TIMOCOM a najděte vždy vhodné skladové plochy ve Vaší blízkosti.

Najít vhodnou skladovací plochu nyní!

Proč skladů není dost

Důvody nedostatku skladů jsou zjevné: Online obchody kvetou více než kdy dříve. Pandemie se stala obrovským katalyzátorem pro elektronické obchodování. Díky tomu se ve spotřebitelích probudily nové potřeby, díky nimž skladová logistika nabyla ještě většího významu. Tak například permanentní dodávky „just-in-time“ vedou k tomu, že se stále více nových podniků tlačí na trh se sklady v okolí aglomerací a malé a středně velké skladové plochy jsou stále nedostupnější. K tomu se přidává skutečnost, že řada středně velkých logistických podniků nevytěžuje své skladové plochy ze 100 procent a v důsledku nedostatečné flexibility se tak připravuje o cenné skladové potenciály.

Pro průmyslové a obchodní podniky je tento vývoj výzvou, ale také dobrou příležitostí ke změně myšlení. Sklady koneckonců již dávno nejsou jen čistě odstavnými plochami za co nejnižší ceny, nýbrž nabízí spíše konkurenční výhodu.

Nedostatek skladů

Nové vnímání B2C zákazníků

Městské minisklady a dobře propojené dopravní firmy se rychle postaraly o to, že se expresní dodávky a vratky staly pro koncového spotřebitele samozřejmostí. Ať jsou to potraviny, léky nebo také elektronika, hračky a dokonce nábytek - na přání lze téměř všechno během několika hodin nebo dokonce minut doručit až k domovním dveřím. A to „se zárukou“. Procesy tohoto druhu jsou možné pouze díky strategicky vybudované skladové logistice. Ponechme stranou, jak udržitelný a ekonomický tento vývoj ve skutečnosti je. Jedno je jisté - potřeby zákazníků se proměnily a zanechávají svou stopu i v B2B sektoru.

Výzvy pro B2B trh

V důsledku koronavirové krize se téma skladování dostalo do centra pozornosti i u výrobních a obchodních firem. S nejistotou celosvětových dodavatelských řetězců a zčásti extrémním nedostatkem surovin se totiž skladové plochy najednou staly konkurenční výhodou. Mnoho firem nakoupilo výchozí produkty, aby se vyhnulo možným problémům s dodávkami. Ve výsledku se ale tyto výchozí produkty hromadily ve skladových centrech a v důsledku nedostatku jiných komponent je nebylo možné dále zpracovat.

K tomu se přidává nový trend, kterým je zajistit si nezávislost na mezinárodních dodavatelských řetězcích výrobou přímo na odbytovém trhu. To ovšem v důsledku vede k nárůstu poptávky po skladových plochách. Velmi oblíbené jsou zejména menší sklady.

Flexibilita v nejistých dobách

Výjimečné situace, jako je koronavirová krize nebo válka na Ukrajině, ukázaly, jak cenné jsou skladové plochy. Aby bylo možné flexibilně reagovat na nedostatek ploch a vyhnout se problémům, je důležité, aby se firmy spolehly nejen na jednoho partnera, nýbrž si vytvořily síť skladů. Digitální pomocníci, jako je burza skladových prostor od TIMOCOM, Vám přitom pomohou.

Rychlé a spolehlivé dodávky jsou jedním z nejdůležitějších servisních příslibů v naší moderní společnosti. Dlouhé přepravní cesty však tomuto příslibu často stojí v cestě. Hledejte proto skladové plochy, které jsou pokud možno v blízkosti potenciálních zákazníků. Díky tomu můžete nejen rychle a flexibilně reagovat, nýbrž navíc ušetříte přepravní náklady a jen tak mimochodem snížíte i svou ekologickou stopu.

Burza skladových prostor od TIMOCOM Vám přitom pomůže. Celkem je v ní nabízeno více než 9.000 skladových a logistických ploch ze 46 evropských zemí. Jako ve vyhledávači zde můžete vyhledávat volné kapacity přímo v místech, které jsou pro Vaše podnikání nejvhodnější. Navíc máte možnost filtrovat podle čtverečných metrů, druhů skladu nebo zvláštního vybavení, a tak vždy najít vhodný sklad pro Vaše potřeby. Informujte se ještě dnes o burze skladových ploch od TIMOCOM a vyzkoušejte náš Smart Logistics System, který přinese vyšší efektivitu a jistotu do Vašich dodavatelských řetězců.

Objevte burzu skladových prostor od TIMOCOM nyní!

Další zajímavé články:

Digitální mosty: Rozhraní propojí systém od TIMOCOM s Vaším TMS nebo ERP systémem

Co získáte díky rozhraním v logistice

Hodnocení pomáhá odvětví logistiky dosáhnout větší transparentnosti a úspěchu

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru