13.04.2016

Dopravce trápil nedostatek přeprav

Dopravní trh zažil slabý začátek roku 2016

(1)

Erkrath, 13.04.2016 – Slabý rozjezd má za sebou evropská doprava v 1. čtvrtletí tohoto roku. Vyplývá to z aktuálních čísel dopravního barometru TimoCom, podle nějž byl podíl přeprav a volných kapacit v prvních třech měsících roku 30:70. Zdá se však, že s příchodem vyšších teplot pomalu rozmrzá i dopravní trh.

Rok 2016 začal nanejvýš zdrženlivě poklesem dostupných přepravních nabídek v Evropě. Na konci měsíce ledna ukazoval dopravní barometr TimoCom podíl přeprav ve výši 36 %, což je o šest procentních bodů méně v porovnání s předchozím rokem.

Situace v přepravním odvětví se však i nadále horšila. V únoru panoval výrazný nepoměr mezi přepravami a volnými přepravními kapacitami – proti 21 % nabízených přeprav stálo 79 % volných vozů. Únor se tak stal nejslabším měsícem za uplynulých pět let. „Je to důsledek skutečností, se kterým se evropská doprava a logistika potýká již řadu měsíců“, říká Marcel Frings, zástupce společnosti TimoCom. „Nebezpečí teroristických útoků a zejména uprchlická krize vedly k tomu, že se hranice znovu uzavírají i v rámci Schengenského prostoru. Dosavadní volný tok zboží se musí znovu prodírat úžinami.“

Tento názor sdílí i Spolkový svaz logistiky (BVL) v aktuálním logistickém indikátoru pro 1. čtvrtletí: „Finanční krize, řecká krize, Grexit, Brexit a uprchlická krize – řada historicky nových témat stále roste. Nejistota ohledně přísnějších hraničních kontrol v Schengenském prostoru vede logistické firmy k opatrnosti a ty se zároveň připravují na nové – nákladné – výzvy a změny. K tomu je nutno přičíst i nejistotu v otázkách mezinárodního ekonomického vývoje a intenzitu digitální transformace.“

 

Náznaky vzestupu

V březnu opět jako vždy množství přepravovaného zboží vzrostlo. Jarní probouzení s prvními slunečními paprsky mělo oživující účinek i na přepravní trh. Podíl přeprav vzrostl o 12 procentních bodů na 33 % (2015: 40 %) a určil tak směr pro nadcházející měsíce. „I když bylo ekonomické klima v eurozóně na začátku roku chladnější, od nynějška se konjunktura opět oživí. Lidi to táhne ven a to má tradičně přímý vliv na evropský dopravní trh. Očekáváme, že v následujících týdnech se v dopravní platformě TimoCom bude objevovat více a více nabídek přeprav“, dodává Frings.

Již na konci března docházelo k postupnému narovnávání poměru přeprav a volných vozů. Zajímavá nyní zůstává především otázka, zda si dopravní trh dokáže odnést tento nárůst také do 2. čtvrtletí.

 

Více informací o TimoCom najdete na www.timocom.cz.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru