16.07.2013

Dopravní barometr TimoCom uzavírá druhé čtvrtletí s převisem nákladů

Doprava se odrazila ode dna

(1)

Düsseldorf 16.7.2013 – Zdá se, že okurková sezóna v dopravě je za námi. Dopravní barometr TimoCom v uplynulých měsících trvale stoupal a pro druhé čtvrtletí ukazoval poměr nákladů a volných vozů 53:47. Maxima bylo dosaženo v květnu s poměrem 60:40 a novým rekordem v počtu nabídek nákladů a volných vozů v TC Truck&Cargo®.

Již duben naznačoval, jakým směrem se bude druhé čtvrtletí ubírat – nahoru. S poměrem nákladů a volných vozů 49:51 se dopravní barometr TimoCom dostal o 14 procentních bodů nad hodnotu předchozího měsíce. „Přesto však musíme začátek druhého čtvrtletí celkově hodnotit jako zdrženlivý,“ říká Marcel Frings, zástupce společnosti TimoCom. „V uplynulém roce jsme již touto dobou měli slušný převis nákladů. Dopravní barometr TimoCom tehdy ukazoval poměr 57:43.“

 

25 procentních bodů za dva měsíce
V květnu nastal po dlouhé době obrat. S nárůstem o dalších 11 procentních bodů převýšil počet nákladů, poprvé od září 2012, počet volných vozů. Na konci května byl stav na evropském dopravním trhu 60:40 ve prospěch nabídek nákladů. Tento vývoj byl pozitivně ovlivněn především počtem svátků, které měly za následek například vyšší množství přepravovaných potravin po celé Evropě. To se nakonec projevilo i v absolutních číslech. Počet nabídek v TC Truck&Cargo® dosáhl 21. května dosud nevídaných rozměrů – celkem bylo v burze nákladů vystaveno 467.510 nabídek nákladů a volných vozů, což je absolutní rekord.
Tuto vysokou hodnotu se sice v červnu nepodařilo udržet, i přesto je však poměr nákladů a volných vozů s hodnotou 51:49 pozitivní. Převis nákladů ve dvou po sobě jdoucích měsících se vyskytl naposledy před rokem. Nyní se dopravní trh, jak se zdá, opět normalizuje a časy nekončících nabídek volných vozů jsou evidentně pryč.

 

Více nabídek než v roce 2012
Také Marcel Frings je přesvědčen, že dopravní odvětví znovu roste: „Na první pohled je druhé čtvrtletí tohoto roku stejné jako v roce 2012. S poměrem nákladů a volných vozů 54:46 v uplynulém roce a 53:47 v tomto roce je procentuální rozdělení prakticky totožné. Zajímavý je ale pohled na absolutní počet nabídek. Zde jsme zaznamenali zhruba 13% nárůst nabídek nákladů a volných vozů oproti roku 2012. Procentuální poměr mezi počtem nabídek je tedy téměř totožný, avšak při podstatně větším objemu. A právě proto jsme ohledně nadcházejících měsíců optimističtí.“

 

Druhé čtvrtletí končí a svému následníkovi přenechává skvělý výsledek. Nyní jen zbývá doufat, že spotřebitelé a doprava si zachovají svou pozitivní náladu a začnou roztáčet ekonomiku v celé Evropě. Lze ale předpokládat, že příznivý vývoj bude pokračovat alespoň v následujících letních měsících.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru