03.04.2012

Dopravní trh vstupuje do roku 2012 oslabený

Dlouhá zima se projevila v dopravním barometru TimoCom

(2)

Düsseldorf, 2012-04-03. Dopravní odvětví zažilo nejhorší přelom roku od velké hospodářské krize v roce 2008. Vyplývá to z aktuálních čísel dopravního barometru TimoCom, podle nichž byl v prvním čtvrtletí 2012 podíl nákladů v porovnání s volnými kapacitami o 20 procentních bodů nižší než v předchozím roce. Zdá se však, že teplejší počasí pomalu rozehřeje i dopravní trh.

Krátce po Silvestru to šlo spolu s teplotami strmě nahoru. Do západní Evropy přišlo se začátkem nového roku jaro a s ním nabral trochu příznivější kurz také dopravní barometr firmy TimoCom, který je s TC Truck&Cargo® lídrem mezi burzami nákladů a volných vozů v Evropě. Vzestupný trend však bohužel nevydržel – ani v počasí ani v dopravě. V polovině ledna se vrátila zima, která držela Evropu v sevření až do konce února. V dopravním barometru TimoCom se to projevilo výrazným nepoměrem mezi počtem nákladů a volných vozů – proti 31 procentům nabízených nákladů stálo 69 procent volných přepravních kapacit. V porovnání se stejným obdobím roku minulého se pozorovateli nabízel zcela jiný obrázek. Tehdy bylo totiž na trhu více nákladů než volných vozů (54:46).

Vpád zimy zničil výsledky
V únoru pokračovala v Evropě doba ledová. Také dopravní barometr TimoCom se zdál být zamrzlý stejně jako silnice a na konci února ukazoval poměr nákladů k volným vozům prakticky stejné hodnoty jako před měsícem (32:68). A opět byla tato čísla hluboko pod těmi z předchozího roku (51:49). „Extrémní zima na začátku roku výrazně poničila čtvrtletní výsledky evropské dopravy. Například od našich zákazníků z bývalé Jugoslávie víme, že byl tamní dopravní trh v únoru téměř ochromen. Taková situace se pochopitelně projeví také v dopravním barometru TimoCom,“ objasňuje Marcel Frings, zástupce společnosti TimoCom.

Zřejmý vzestupný trend
V březnu poptávka po dopravě, zejména s výhledem na Velikonoce, tradičně roste. Stejně tomu bylo i v prvním čtvrtletí roku 2012, avšak v porovnání s minulými lety ne tak výrazně. „V březnu 2010 činil podíl nákladů 54 procent, v roce 2011 dokonce 59 procent. Letos však byla poptávka po prvních dvou měsících tak slabá, že se poměr nákladů k volným vozům dostal v březnu pouze na 42:58,“ shrnuje Frings situaci na dopravním trhu.

Poté, co dopravní barometr TimoCom uzavřel první čtvrtletí roku 2012 výsledkem 35:65 (2010: 44:56; 2011: 55:45), zůstává napínavá otázka, jak se bude dopravní trh rozvíjet v následujícím čtvrtletí. Klíčovou roli v tom bude hrát rozšíření krize v eurozóně. Dojde k dalším kolapsům, například v zemích jako je Španělsko? A jaký to pak bude mít vliv na dopravní odvětví? V posledních březnových dnech je ovšem v dopravním barometru TimoCom cítit minimálně slabý vánek směrem k jaru bohatému na přepravy.

Další informace o TimoCom a dopravním barometru na www.timocom.cz

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru