20.07.2017

Extrémně vysoká nabídka přeprav ve 2. čtvrtletí

Dopravní barometr: TimoCom zaznamenává dosud maximální hodnotu počtu přeprav

(1)

Erkrath, 20.7.2017 – Dopravní barometr TimoCom vykazuje pro uplynulé druhé čtvrtletí poměr přeprav a volných vozů 70:30. Neobvykle vysoký převis přeprav se udržel po celé tři jarní měsíce - co však bylo příčinou tak silného nárůstu přeprav na evropském dopravním trhu?

Po aktivním nastartování roku zaznamenává TimoCom v dalším čtvrtletí 2017 nejvyšší podíl přeprav v historii dopravního barometru. Podle Spolkového statistického úřadu exportovalo Německo jen v květnu o 14,1 procent více než v předchozím roce. Tento razantní hospodářský rozvoj byl rozhodující pro silný převis přeprav a způsobil mimořádnou poptávku po dopravních kapacitách po celé Evropě.

Doprava a logistika v období hospodářského růstu

V dubnu dopravní barometr stoupl na teoretické optimum 68 procent podílu přeprav. Zvýšený konzum o velikonočních svátcích a velikonoční prázdniny vždy zajistí růst poptávky. Ale i celkově, z důvodu výkonnosti hospodářství, vyhledával mimořádný počet příkazců v Evropě vhodné volné vozy.

V důsledku svátků se týdny zkrátily a tím také vzrostlo množství zboží, které bylo třeba ve zbývajících dnech dopravit. A tak byl v květnu poměr přeprav k volným vozům kolem 70:30. Rozhodující však byla maximální ekonomická výkonnost německého exportu. „Co zprvu vypadá pro zasilatele a dopravce pozitivně, je pro dlouhodobý hospodářský rozvoj spíše negativní. Pokud by se trend zesílil a firmy již nedokázaly své zákazníky dostatečně zásobovat, mohl by se rozmach rychle zbrzdit“, varuje Gunnar Gburek (Company Spokesman TimoCom).

Červen byl s 71 procenty přeprav nejbohatším měsícem z hlediska množství přeprav od zahájení sledování dat dopravním barometrem. Podle konjunkturního barometru Německého hospodářského institutu byl index s hodnotou 104 bodů výrazně nad 100bodovou hranicí. Konjunkturní barometr tím signalizuje silný růst německého hospodářství.

Výhledy na bohatou nabídku přeprav ve 3. čtvrtletí

V Německu všichni doufají, že se vysoká úroveň výroby a obchodování udrží i nadále. K tomu je ale třeba, aby byly k dispozici dostatečné dopravní kapacity. Spolkový ministr dopravy si to uvědomil a dal podnět k rozvoji dopravní infrastruktury. „To je ta správná cesta, avšak mnoho stavenišť na silnicích způsobuje delší přepravní časy a tím menší využitelnost. Kromě toho je nová úprava povinného týdenního odpočinku spíše kontraproduktivní: Když řidiči již nemohou povinné dlouhé doby odpočinku trávit v kamionu, snaží se zejména zahraniční řidiči dostat o víkendu domů a na začátku týdne jsou pak k dispozici se značným zpožděním", říká Gburek.

U TimoCom vycházíme tedy z toho, že výhledově opět nebude vyvážený poměr a podíl přeprav bude i v příštím čtvrtletí znovu výrazně převyšovat volné kapacity vozů.

 

Více informací o TimoCom a dopravním barometru najdete na www.timocom.cz.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru