15.09.2016

Logistika v přeměně

TimoCom a poskytovatel cloudových služeb CenterDevice o digitalizaci

(2)

Digitální transformace se zdá být nezadržitelná. Co ale vlastně znamená pro firmy a jaké šance a jaká rizika přináší? Marcel Frings, zástupce firmy TimoCom, a Marcel Milbrandt od poskytovatele cloudových služeb CenterDevice se na toto téma podívali společně.

TimoCom: Digitalizace je pro mnohé ještě dosti neuchopitelné téma. Jak byste digitalizaci vysvětlil?

CenterDevice: Digitalizaci nelze popsat jedním slovem. Digitalizace, jak ji dnes zažíváme, je spíše přenos papírových dokumentů do digitální podoby, PDF nebo obrázku. Digitální změna je nejen technologický pokrok - digitalizace mění společnost i ekonomiku prakticky ve všech oblastech. Digitalizace je propojení, například online nakupování nebo trvalá dostupnost v soukromém životě.

TimoCom: Jaký užitek mohou z digitalizace mít zejména malé a středně velké firmy?

CenterDevice: Mnoho firem má procesy vázané na papírové dokumenty, které jsou svým způsobem také efektivní. Proč se tu ale nic nemění? Z velké části je to tím, že pojem „digitalizace" provází nejistota a strach z nového. Nové procesy mají zjednodušit a usnadnit - ne komplikovat. Tyto obavy již dnes nejsou ale na místě.

TimoCom: V jednom ze svých příspěvků na blogu říkáte, že již neposíláte žádné přílohy e-mailem. Proč ne?

CenterDevice: Mám k tomu mnoho důvodů. Například omezenou velikost souboru u e-mailů. A i když se mi podaří mail s takovým souborem odeslat, je možné, že jej příjemce nemůže přijmout. Hlavním kritériem je ale téma bezpečnosti. E-maily se přenáší nezakódovaně. Nevím, jestli někdo cestou e-mail nezachytil, nečetl nebo - v nejhorším případě - dokonce nepozměnil. Jako firma je proto potřeba vsadit na bezpečné a jednoduché řešení pro výměnu souborů.

TimoCom: Co se týká bezpečnosti dat. Nikdo si pochopitelně nechce dělat starosti o bezpečnost svých dat a dokumentů. Jaké směrnice v tomto ohledu platí pro Německo?

CenterDevice: Německý zákon na ochranu dat je považován za nejpřísnější v Evropě. Osobní údaje podléhají mimořádné ochraně. Používáte-li cloudovou službu v obchodním styku k výměně dokumentů, podléhá zpracování dat téměř vždy paragrafu 11 Spolkového zákona na ochranu dat. Poskytovatel cloudových služeb by tedy měl se svým zákazníkem uzavřít dohodu o zpracování dat.

TimoCom: Jak je bezpečnost řešena ve Vaší firmě a jak se CenterDevice liší od ostatních poskytovatelů cloudových služeb?

CenterDevice: Naši zákazníci nám v otázkách nakládání s dokumenty a daty mohou plně důvěřovat, protože sázíme na speciální způsob kódování. Výpočetní centra CenterDevice jsou umístěna výhradně v Německu, takže je zajištěno, že budou dodržovány přísné německé směrnice na ochranu dat. To je naše strategické zaměření a toho se budeme držet. Právě u nás probíhá jako u jednoho z prvních poskytovatelů cloudové paměti pro firmy certifikace spolkového úřadu pro bezpečnost informační techniky a dokončit tuto certifikaci se nám podaří ještě v letošním roce.

TimoCom: Jak vypadá budoucnost v otázkách digitalizace?

CenterDevice: U tématu digitalizace již není cesty zpět. Doporučujeme každé firmě, aby se digitalizací zabývala a byla vůči ní otevřená a vnímala ji jako šanci -„neboť, kdo nejde s dobou, ten časem odejde!"

 


Více informací naleznete na www.timocom.cz.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru