04.11.2013

Okurkovou sezónu v Evropě vyplnily přepravy

Podíl přeprav v dopravním barometru TimoCom ve 3. čtvrtletí dále roste

(2)

Düsseldorf, 4. 11. 2013 – Třetí čtvrtletí obchodního roku je v dopravním a logistickém sektoru obvykle dosti obávaným obdobím. Na červenec, srpen a září sice nepřipadají žádné velké svátky, ale místo nich jsou tu letní prázdniny. I přes tyto spíše nevýhodné podmínky činí podíl přeprav v dopravním barometru TimoCom v letošním roce 52 %, což je o celých pět procentních bodů více než ve srovnatelném období minulého roku.

S poměrem přeprav a volných vozů 52:48 pro relace všechny země/všechny země dosáhl dopravní barometr TimoCom v tomto čtvrtletí v podílu přeprav po druhé za sebou kladných hodnot. Na tento výsledek si dopravní odvětví muselo počkat zhruba jeden a půl roku. Dvě po sobě následující čtvrtletí s převisem přeprav se naposledy vyskytla v roce 2011. Dopravní barometr TimoCom tak potvrzuje trend, který již naznačila řada studií: podíl přeprav dále roste!

 

Šíří se dobrá nálada
Již začátek čtvrtletí byl poměrně optimistický. Červenec přitom těžil z hodnot předchozího měsíce (50:50 v červnu) a zůstal téměř na stejném poměru přeprav a volných vozů – 48:52. „Výsledky již v tuto dobu naznačovaly, že podíl přeprav se ve 3. čtvrtletí bude blížit hodnotám z roku 2011,“ říká Marcel Frings, zástupce společnosti TimoCom. „Pozitivní nálada pak pokračovala v srpnu a okurková sezóna, pokud tomu tak vůbec můžeme letos říkat, byla spíše jen mírným poklesem.“

Doba prázdnin a dovolených byla skutečně bohatší na obchody než v uplynulých letech. Mírný pokles v srpnu tak byl jen drobnou změnou o jeden procentní bod ve prospěch volných vozů – 47:53. Ke konci měsíce však již byly patrné známky toho, co mělo následovat v září.

 

Poslední školní prázdniny v evropských zemích právě končily, když TimoCom zachytil v dopravním barometru silné výkyvy. Obchody se znovu rozeběhly, a to natolik, že se nakonec letos v září přepravovalo mnohem více zboží než v září roku předchozího. Dopravní barometr TimoCom zaznamenal procentuální růst, který byl stejně silný jako v týdnech hospodářského zázraku v letech 2008 a 2009. Podíl přeprav posílil o celých dvanáct procentních bodů, což znamenalo konečný výsledek za září s podílem přeprav a volných vozů 59:41.


S tímto pozitivním výsledkem v zádech nestojí nic v cestě ani závěrečnému, na přepravy bohatému sprintu na konci roku. Frings to vidí stejně: „Bude-li trend posledních měsíců pokračovat, poptávka po volných vozech bude obrovská. Nyní vycházíme ze stabilního až zvýšeného objemu přeprav ve čtvrtém čtvrtletí.“

Odvětví silniční nákladní dopravy a logistiky tak může ještě před tím, než dojde na vánoční obchody, doufat v milý vánoční dárek. Díky dobrému vývoji přepravovaných objemů by totiž konečně mohly citelně stoupnout sazby přepravného.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru