17.04.2013

Po chaotické zimě se doprava pozvolna rozehřívá

Dopravní barometr TimoCom ukazuje na konci 1. čtvrtletí opět nárůst nákladů

(2)

Düsseldorf, 2013-04-17. Koloběh se znovu pomalu dostává do pohybu. Zdá se, že velikonoční obchody, ale i rostoucí teploty přispěly na konci 1. čtvrtletí k oživení evropského dopravního trhu. Po zdrženlivém začátku roku, kdy podíl nákladů v prvních dvou měsících klesal, se v březnu ručička dopravního barometru TimoCom výrazně vychýlila směrem k nákladům.

Pozitivní ekonomické tendence z posledního čtvrtletí roku 2012 se zpočátku nepotvrzovaly. Ohlédneme-li se zpět na prosincový poměr nákladů a volných vozů (48:52), pak začal nový rok mírně s podílem nákladů 36 %, tedy o celých 12 procentních bodů méně než o měsíc dříve. To odráží mrazivou náladu chladné zimy, kdy se silniční doprava ještě úplně neprobrala ze zimního spánku. V předchozím roce byl lednový podíl nákladů s hodnotou 31 % dokonce o dalších 5 procentních bodů slabší.

O to hlouběji se propadl podíl nákladů letos v únoru. V tomto měsíci panoval v mnoha evropských zemích chaos spojený s přívaly sněhu. Zatímco v předešlém roce činil poměr nákladů a volných vozů 32:68, v únoru tohoto roku zaznamenal dopravní barometr podíl nákladů ve výši pouhých 29 %, tedy o 3 procentní body méně než loni. Na evropském dopravním trhu je tedy stále více volných vozů než nákladů, které je potřeba přepravit.

Tento pokles panoval do poloviny února. Díky Velikonocům a pomalu se lepšícímu počasí na jihu Evropy ukazoval dopravní barometr na konci prvního čtvrtletí 2013 opět poměr 35:65. I přes tento nárůst zůstal v březnu podíl nákladů i nadále pod hodnotou loňského roku, ve stejnou dobu byl totiž poměr nákladů a volných vozů 44:56. Podíváme-li se na průběh prvních čtvrtletí uplynulých tří let, byl měsíc leden vždy charakteristický zimním propadem, únor často ještě postonával, až poté nastalo jarní oživení.


Trend pro nastávající měsíce

Zástupce společnosti Marcel Frings hodnotí vyhlídky pozitivně: „Podíváme-li se zpět na předchozí léta, můžeme i tento rok očekávat podobně prudký nárůst nákladů, alespoň v příštích týdnech. Dopravní barometr aktuálně ukazuje podíl nákladů 39 %. V porovnání s rokem 2012 začal tento rok v oblasti nákladů dobře, pak ale došlo k hlubšímu propadu než v roce 2011. Předpokládám, že začátek jara s rostoucími teplotami a konec zimní přestávky na stavbách bude mít na dopravní trh pozitivní vliv. Koneckonců i mnoho zahrádkářů by po dlouhé přestávce již konečně rádo nakupovalo zeminu a začalo pracovat na zahradě.“

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru