27.12.2017

Spedice Schwarz mnohonásobně zvýšila kvalitu svého servisu pouze jedním rozhraním

Integrovaný GPS Tracking pro dopravní logistiku budoucnosti

(1)

Jak zajistit, aby se údaje o poloze nákladního vozu krátkodobých přepravních partnerů automaticky přenesly do vlastního TMS? S touto otázkou se na provozovatele největší evropské dopravní platformy TimoCom obrátila Spedice Schwarz, která je členem sdružení ELVIS. Společně s mezinárodní IT firmou Arvato Systems vyvinul TimoCom řešení nejen pro tento konkrétní případ, ale také pro klíčový problém dnešní dopravní logistiky. Výsledkem je rozhraní, které umožňuje kdykoliv obdržet a zpracovat GPS údaje od pověřených dopravců. Zvyšuje se tak spokojenost zákazníků a kvalita služeb během přepravních zakázek.

Co bylo úkolem?

Spedice Schwarz zajišťuje 80 procent z 80.000 přeprav ročně vlastním vozovým parkem, který čítá 250 vozů, na zbývajících 20 procent zakázek využívá partnery z dopravní platformy TimoCom. Ve špičce sjednává spedice přes platformu až 100 externích dodavatelů, aby mohla uskutečnit až 350 přeprav denně. Na rozdíl od vlastních nákladních vozů využívají tito dopravci různé poskytovatele telematiky, kteří přenáší data v různých formátech. Integrovat všechna rozhraní by bylo extrémně drahé a náročné. Pro Spedici Schwarz jsou ale přesně tyto informace zásadní pro dohled nad přepravami:

„Stejně jako u vlastních vozů chceme přenášet údaje o poloze našich dopravních partnerů do našeho TMS, abychom i s jejich pomocí vypočítali čas dojezdu. Přesněji řečeno je pro nás extrémně důležité, abychom včas zjistili odchylky, protože tak můžeme přijmout případné protiopatření. Pokud to nejde, tak můžeme alespoň hrozící zpoždění aktivně komunikovat zákazníkovi“, vysvětluje Oliver Ocker, prokurista a key account manager Spedice Schwarz. 

Jaké bylo řešení?

Zadání Spedice Schwarz bylo tou správnou výzvou pro Luisu Thönnes a Philippa Schmidta, produktové manažery u TimoCom. Již od zavedení funkce sledování vozidel v roce 2013 se TimoCom vnímá také jako uzel pro údaje o poloze vozidel uživatelů platformy. Dosáhl toho díky spojení více než 230 poskytovatelů telematiky. Aby Spedice Schwarz mohla údaje o poloze přepravních partnerů dále zpracovávat, vytvořil TimoCom rozhraní, přes které mají jiné systémy přístup k GPS údajům, které získávají v jednotném formátu. V návaznosti na to vytvořili také v Arvato Systems rozšíření dopravního managementu „best4log-x“, které používá Spedice Schwarz. „Naším hlavním cílem je pomáhat zákazníkovi v jeho každodenní práci. S naším pilotním partnerem, Spedicí Schwarz, a jeho dodavatelem IT, Arvato Systems, se nám podařilo realizovat požadované rozhraní během jednoho měsíce. Všichni byli velmi otevření a vše probíhalo bez problémů“, vysvětluje Luise Thönnes z TimoCom. Také Arvato Systems spatřuje v realizaci nového rozhraní vysokou přidanou hodnotu: „Díky GPS rozhraní k TimoCom jsme vylepšili TMS pro Spedici Schwarz a ještě lépe tak podporujeme digitální pracovní procesy“, říká Dirk Tiegler, Key account manager u Arvato Systems.

Jaký je užitek?

„Dosud jsme se u dopravců, kteří používají jiné systémy než my, museli telefonicky ptát na stav zásilky a zadávat všechny údaje do TMS manuálně. To nás stálo spoustu času a údaje nebyly vždy stoprocentně spolehlivé“, říká Oliver Ocker. S tím může Philipp Schmidt jen souhlasit: „Jsou-li při výměně dat zapotřebí manuální kroky, pak to celý proces nejen prodražuje, protože to zabere hodně času, ale zvyšuje se chybovost.“

Díky novému GPS rozhraní Spedice Schwarz automaticky vidí, zda má některý z dopravních partnerů zpoždění, a může rovnou informovat svoje zákazníky. A protože přes TimoCom spedice zadává každý den navíc přepravy až 100 nákladním vozům, ušetří díky rozhraní spoustu času. „Nejdůležitější ale je, že vzrostla důvěra a spokojenost našich zákazníků“, raduje se Ocker.

Závěr: příklad jednoho uživatele ukazuje cestu dalším uživatelům platformy

Předpokladem pro používání rozhraní je řešení pro sledování vozidel TC eMap®, které je pro všechny uživatele TimoCom k dispozici zdarma. Také menší firmy tak zvýší svou konkurenceschopnost, jak potvrzuje Oliver Ocker: „Povolení trackingu je u TimoCom hračka. Efekt je ale ohromný! Jako partner v oblasti dopravy díky tomu působíme důvěryhodněji a spolehlivěji. Kromě toho nelze zapomenout na to, že tracking především chrání před krádeží nákladu.“

Také ostatní zákazníci mohou v případě zájmu využívat GPS rozhraní k TimoCom. „Rozhraní funguje jako určitý druh univerzální zásuvky, do které velmi snadno a rychle připojíte svůj vlastní systém,“ vysvětluje Thönnes. Pro dopravní branži to znamená, že s pomocí tohoto rozhraní lze automaticky digitálně sledovat také krátkodobé dopravní vztahy. To pomáhá jak dodavatelům, tak zadavatelům přeprav zvýšit transparentnost, kvalitu a bezpečnost na trhu jednorázových přeprav.

Více informací o rozhraních k telematickým systémům u TimoCom naleznete na https://www.timocom.cz/Tracking/Sledování-vozidel.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru