13.11.2018

TIMOCOM: Poptávka po volných vozech v Evropě zůstává nadále na vysoké úrovni

Žádný „letní propad“ ve třetím čtvrtletí

(2)

Erkrath, 13. listopadu 2018 – Konjunktura hospodářství v eurozóně zajišťovala na trhu i ve třetím čtvrtletí tohoto roku trvale vysokou poptávku po přepravních kapacitách. „Poptávka po volných vozech v letních měsících téměř nepoklesla“, říká mluvčí firmy TIMOCOM Gunnar Gburek. „Pohybuje se trvale na vysoké úrovni.“

V největší evropské dopravní platformě, která je součástí chytrého logistického systému od TIMOCOM, připadalo v období od července do srpna 2018 v průměru 71 nabídek přeprav na 29 nabídek volných vozů. Srovnatelné období v loňském roce vykazovalo naprosto stejný výsledek. Naproti tomu ve třetím čtvrtletí roku 2016 byl poměr nabídky přeprav k volným vozům podstatně vyrovnanější, konkrétně 55:45.

Více než 40 milionů nabídek přeprav a volných vozů

Ve třetím čtvrtletí 2018 vložilo zhruba 127.000 uživatelů po celé Evropě v součtu více než 40 milionů (40.836.838) nabídek přeprav a volných vozů. Přitom počet nabídek přeprav (33.696.838) výrazně překročil počet nabídek volných vozů (7.140.018), a to v poměru 83 % k 17 %.

„K letnímu propadu nedošlo ani v letošním roce“, komentuje čísla Gburek. V nadcházejících týdnech je ale třeba v důsledku sezónnosti počítat s další silnější poptávkou po přepravní kapacitě. Takže pro logistiku již začal „perný podzim“.

Hlavní příčinou nedostatečných dodavatelských kapacit jsou chybějící řidiči nákladních vozů

Hlavní příčina nedostatečných dodavatelských kapacit v dobách konjunktury: chybějící řidiči nákladních vozidel. Aby se krátkodobě podařilo zajistit přepravní kapacity, bylo by třeba stávající nákladní vozy ještě více vytížit a pokud možno zamezit jízdám naprázdno, říká Gburek. Víc produktivity by bylo možné získat také tím, kdyby se zredukovaly zácpy na silnicích a fronty na překládacích rampách, čímž by se řidičům nákladních vozů snížily neproduktivní prostoje.

Podkladem analýzy jsou hodnoty dopravního barometru od TIMOCOM, provozovatele chytrého logistického systému pro digitální propojení evropské logistické sítě. Denně je přes systém zveřejněno až 750.000 mezinárodních nabídek přeprav a volných vozů.

Stáhnout tiskovou zprávu
Nahoru