TIMOCOM 17.09.2020
3

Jak italská spedice Dal Ferro úspěšně zvládla koronavirovou krizi

Příklad italské firmy dobře ilustruje, jak lze úspěšně pokračovat v činnosti i v dobách krize

Dal Ferro úspěšně pokračovala v práci i během korony

Koronavirová pandemie měla závažné dopady na italskou ekonomiku a tím také na odvětví dopravy a logistiky. Italské dopravní firmě Dal Ferro se však i přes všechny nesnáze dařilo díky vlastní kreativitě a s pomocí TIMOCOM dál úspěšně pokračovat v práci. A vyřešit mnoho každodenních výzev.

TIMOCOM byl v době krize důležitým pomocníkem

Rodinnou firmu Dal Ferro založil v roce 1989 Nereo Dal Ferro, otec dnešního šéfa dispozic, Jodyho Dal Ferro. Od té doby úspěšně řídí podnikání firmy jako jednatel. Dnes tato spedice, která má sídlo v severní Itálii nedaleko Benátek, zajišťuje 20 vlastními nákladními vozy přepravy do celé Evropy. Koronavirová krize přinesla do každodenní práce řadu obtíží, kterým bylo nutno se přizpůsobit.

Když byla z důvodu pandemie řada firem uzavřená, nákladní vozy firmy Dal Ferro nemohly zboží vykládat u svých zákazníků. Vedení firmy našlo řešení v aplikaci Skladování ve Smart Logistics System od TIMOCOM. S touto aplikací nalezlo sklady v blízkosti zákazníků a zboží zde dočasně uskladnilo. „Díky aplikaci Skladování od TIMOCOM se nám podařilo tuto potřebu snadno a bezpečně uspokojit tím, že jsme nalezli nové partnery s dostupnými skladovými plochami“, popisuje Jody Dal Ferro řešení situace.

Dopravní barometr jako důležitá orientace na trhu

Aplikace Skladování však nebyla jediným pomocníkem. Dalším nástrojem od TIMOCOM, který spedici pomohl, byl dopravní barometr. Firma Dal Ferro využívala údaje z barometru, aby dokázala lépe odhadnout aktuální situaci v nabídce přeprav a volných vozů na dopravním trhu a sledovat trend na jednotlivých trasách.

Kreativně a efektivně: nové postupy pro ochranu zaměstnanců

Aby zvládla změny spojené s koronavirovou krizí, musela být firma Dal Ferro vynalézavá a provést změny ve svých postupech. Například řidiči, kteří přijížděli z Německa, si svůj náklad s dalšími řidiči vyměnili hned za italskými hranicemi v Trentu nebo Bolzanu. Mohli tak s novým nákladem jet hned zpět do Německa, aniž by museli zboží dovážet do skladu firmy Dal Ferro. Zboží z Německa naopak druhý řidič dovezl na konečné místo určení v Itálii. Výsledkem bylo, že se řidiči nemuseli vracet do centrály, aby zde naložili nové zboží. Tím se podstatně omezily osobní kontakty, neboť v areálu firmy Dal Ferro nikdy nebylo příliš mnoho zaměstnanců najednou.

Díky digitalizaci mohla činnost firmy bezpečně pokračovat

Také všichni ostatní zaměstnanci firmy Dal Ferro museli změnit způsob své práce, a to se podařilo díky digitalizaci. Například kolegyně a kolegové z centrály firmy pracovali také z domova. TIMOCOM za tímto účelem umožnil po dobu mnoha měsíců bezplatný přechod na home office a Smart Logistics System tak bylo možno používat z mobilních koncových zařízení. To je ostatně možnost, která existovala již před koronou.

Pro vytvoření přístupu TIMOCOM zrušil IP omezení uživatelských licencí. Firma Dal Ferro tak měla po provedení změny plný přístup k digitálním aplikacím a službám a mohla pokračovat v běžné činnosti. Mohla i nadále zůstat v kontaktu se zákazníky a zajistit viditelnost vozidel a nákladů. Díky tomu se jí podařilo zachovat důležité dodavatelské řetězce a zamezit jízdám naprázdno. Nezbytné zboží každodenního života tak bylo možno bezpečně a spolehlivě dopravit k zákazníkům.

Flexibilita a digitalizace jako cesta z krize

Příklad italské dopravní firmy Dal Ferro dobře ilustruje, jak lze díky podnikatelské kreativitě a používání digitálních řešení úspěšně pokračovat v činnosti i v dobách krize. FreightTech společnost TIMOCOM svými digitálními aplikacemi, dopravním barometrem a bezplatným přechodem na používání systému při práci z domova pomohla najít nové partnery v dopravě, nové skladové haly nebo trasy. Současně se díky flexibilní organizaci podařilo ochránit vlastní zaměstnance před nákazou onemocněním COVID-19. Firma tak měla nejlepší předpoklady, aby koronavirovou pandemii i nadále dobře zvládala a byla dobře připravena na budoucí výzvy.

 

Další zajímavé články:

Základem silné Evropy je logistika bez hranic

Dopravní barometr TIMOCOM: Koronavirová krize má za následek drastické poklesy

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru