Z logistiky 25.07.2022
4

Digitální logistika snadno a rychle!

Jak může firma profitovat z digitální logistiky

Žena ve výstražné vestě jde k digitalizovanému skladu

Digitalizace postupuje tak rychle kupředu, jako nikdy předtím a nezastaví se ani před odvětvím logistiky a dodavatelských řetězců. V tomto článku na blogu Vám vysvětlíme, jak může Vaše logistika profitovat z „digitální logistiky“ jako firemního přístupu. Kromě toho Vám ukážeme, jaké možnosti máte, chcete-li digitalizaci Vaší firmy aktivně rozvíjet.

Jste připraveni na logistiku zítřka? Skvěle! Odebírejte naše novinky z logistiky a mějte vždy aktuální informace.

Odebírat novinky z logistiky nyní!

Darovaný potenciál

S mezioborovým obratem ve výši zhruba 293 miliard euro v roce 2021 je logistika nejen třetím největším průmyslovým odvětvím v Německu, nýbrž zaujímá důležité postavení rovněž na mezinárodním logistickém trhu. Důvodem je především dobrá infrastruktura a intenzivní používání různých logistických technologií předními firmami na trhu. Především malé a střední firmy ale ještě mají v oblasti digitalizace hodně co dohánět.

Co je digitální logistika?

Vliv elektronického obchodování a IT technologií v logistice je tak velký, jako nikdy předtím. Díky tomu musí být podniky stále flexibilnější a reagovat rychleji. Má-li logistika tuto proměnu úspěšně zvládnout a zefektivnit komunikaci s dodavateli a obchodními partnery, je velmi důležité zaměřit svou pozornost od tradiční logistiky k logistice digitální. 

Základem digitální logistiky je každodenní sběr dat. Ten probíhá většinou manuálně, a proto je velmi náchylný na lidské chyby a poruchy. S pomocí digitální logistiky se tento sběr dat digitalizuje. Tímto způsobem lze optimalizovat logistické procesy, strategie a systémy a rychleji je dále rozvíjet.

Digitalizace jako konkurenční výhoda

Logistika je často spojená s velkým množstvím manuální práce, velkým počtem telefonátů a spoustou papírování. To je často neefektivní a stojí to spoustu času a peněz. Digitální logistika naproti tomu významně zvyšuje flexibilitu.

Tato flexibilita pomáhá moderním podnikům v dodavatelském řetězci při komunikaci s jednotlivými aktéry dodavatelského řetězce. Mimo jiné je digitální logistika používána k optimalizaci metod prodeje nebo fulfillment dat. Digitální logistika navíc nabízí příležitost k automatizaci procesů přepravy a posílení vazby zaměstnanců. Zatímco před několika lety ještě stačilo zvládat tyto procesy s pomocí excelových řešení, dnes jsou digitální procesy a transparentnost v celém dodavatelské řetězci nepostradatelné.

Postupy digitální logistiky pomáhají firmám nejen ušetřit náklady a zvýšit produktivitu a efektivitu, nýbrž také vytvořit transparentnost podél celého dodavatelského řetězce. Inovativní logistická řešení, jako je Smart Logistics System od TIMOCOM, přispívají ke komplexnímu a transparentnímu propojení všech aktérů zapojených do procesu přepravy, aby úspěšně digitalizovali přepravní procesy v rámci svého podniku.

A také v otázkách vazby zákazníků s sebou digitální logistika přináší řadu výhod. Pro dlouhodobé uspokojení potřeb zákazníků je kromě rychlého doručení zboží nezbytná rovněž detailně promyšlená logistika výroby a s tím spojených procesů a rozhraní. Zavedení digitální logistiky pomáhá firmám urovnat cestu pro servis orientovaný na zákazníky a opatřit si tak výhodu oproti konkurenci.

Digitální logistika v praxi

Digitalizace staví logistiku před velké výzvy a intervaly, v nichž je toto odvětví konfrontováno s novými požadavky, se stále zkracují. Koronavirová krize i trvající válka na Ukrajině ještě více vyostřily stávající problémy v dodavatelských řetězcích a ukázaly, jak důležité jsou dobré dodavatelské řetězce pro chod hospodářství. Chybějící transparentnost v kombinaci se špatnou komunikací a neefektivními procesy v celém odvětví v sobě skrývá velkou potřebu optimalizace.

Digitální pomocníci, jako je Smart Logistics System od TIMOCOM pomáhají s úspěšným rozvojem digitalizace v odvětví logistiky. Systém přináší větší transparentnost do Vašich přepravních a logistických procesů a pomůže Vám optimalizovat řadu procesů ve Vašem přepravním řetězci a zvýšit jejich efektivitu. Rozhraní od TIMOCOM Vám navíc umožní propojit Váš vlastní systém managementu přepravy se Smart Logistics System - a pracovat díky tomu ještě produktivněji. Ve výsledku to nejen zvýší transparentnost, nýbrž i významně zjednoduší spolupráci s obchodními partnery v rámci přepravní sítě.

  • Snadno a rychle nalézt vhodné nabídky a kapacity pro přepravy
  • Digitální správa objednávek bez papírování
  • Řízení časových oken k zamezení dopravních zácp na rampě
  • Optimalizace vytížení vozidel
  • Nižší administrativní náročnost odstraněním opakovaného zadávání informací týkajících se přepravy
  • Zamezení chybám, které vyplývají z přepínání mezi různými programy a manuálního zadávání údajů
  • Předvídavé plánování a řízení dopravního řetězce s pomocí informací v reálném čase

Se Smart Logistics System od TIMOCOM je to možné - vyzkoušejte nyní nezávazně a digitalizujte i Vaši firmu.

Nastartovat digitalizaci nyní!

Další zajímavé články:

TIMOCOM: Se zaměřením na zákazníky k digitální logistice

Kdy je ten správný čas na digitalizaci logistiky?

Co získáte díky rozhraním v logistice

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru