Z domova 22.01.2024
4

Řízení nákladních vozidel v zimě: Tipy pro řidiče nákladních vozidel

Dobrý výhled a bezpečná jízda na ledu a sněhu

Řízení nákladních vozidel v zimě Tipy pro řidiče nákladních vozidel

V tomto článku na blogu jsme shromáždili nejdůležitější zimní tipy pro nákladní vozidla. Zjistěte, jak bezpečně přečkat mrazivé období.

Zaregistrujte se k odběru našich logistických novinek a dostávejte pravidelně zajímavé články ze světa silniční nákladní dopravy přímo do své e-mailové schránky!

Tipy na zimu: Včasná příprava nákladního vozidla

Zimní pneumatiky nákladních vozidel a tlak v pneumatikách

Důležitým aspektem z hlediska bezpečnosti a výkonnosti nákladních vozidel v zimě je výběr pneumatik. Nejprve vyvstává otázka: Zimní nebo celoroční pneumatiky? Zimní pneumatiky jsou nepostradatelné zejména při jízdě v oblastech s častým sněžením. Pokud cestujete pouze v oblastech s mírnými zimními podmínkami, můžete se rozhodnout pro celoroční pneumatiky.

Schopnost vysoké trakce je důležitá pro dosažení optimální přilnavosti pneumatik v obtížných podmínkách na silnici, jakými jsou sníh a led. Rozhodujícím faktorem je hloubka dezénu pneumatik, která by měla být alespoň 4 mm. Hloubku dezénu je třeba pravidelně kontrolovat z důvodu trvalého opotřebení. 

To platí i pro tlak v pneumatikách, který by neměl být ani příliš vysoký, ani příliš nízký. Kromě rychlejšího opotřebení a zvýšeného valivého odporu vede nesprávný tlak v pneumatikách v zimě především k horší trakci. Na kluzké vozovce to vede k prodloužení brzdné dráhy, což zvyšuje riziko nehody.

Tipy na zimu: Včasná příprava nákladního vozidla

V Německu jsou zimní pneumatiky povinné pro autobusy a vozidla kategorií N2 a N3, a to jak pro hnací, tak pro řídicí nápravu. Pokud pojedete v Německu v zimě na nesprávných pneumatikách, můžete očekávat trestný bod a pokutu 60 € nebo více. V zahraničí se právní předpisy liší, proto je vhodné si před cestou ověřit, jaké předpisy platí v dané zemi. 

Kromě nesprávných pneumatik stanoví Katalog pokut také další možné sankce v zimním období. Pokud je například sněžením ztížená viditelnost, je třeba zapnout potkávací světla. V opačném případě můžete v městských oblastech dostat pokutu 25 € a mimo městské oblasti k pokutě ve výši 60 € dokonce navíc i trestný bod.

Pokutu dostanete také za to, že necháte nastartované auto rozehřát (80 €), odjedete pouze s „kukátkem“ na čelním skle (10 €), neodstraníte sníh a led ze střechy (od 25 €) nebo za jízdu se zasněženou registrační značkou (5 €).

Sněhové řetězy: Řízení nákladního automobilu na sněhu

Mít je lepší než potřebovat: V zimě se to týká především sněhových řetězů, které by měly být součástí každé nouzové výbavy. Zejména pokud cestujete v zasněžených oblastech nebo jimi musíte projíždět, měli byste je mít s sebou. Při plánování trasy byste proto měli zvážit, zda se budete pohybovat po silnicích, na které se smí pouze s připravenými sněhovými řetězy. Nasazování sněhových řetězů na nákladní vozidlo byste si měli předem nacvičit, abyste mohli v případě nouze rychle reagovat.

Kontrola osvětlení nákladního vozidla, baterie a těsnění

Provedením údržby vozidla před zimou předejdete nebezpečí. Být dobře vidět je důležité zejména za tmy a v zimě za špatných povětrnostních podmínek. Proto je třeba pravidelně kontrolovat všechna světla, včetně blinkrů, brzdových světel a světlometů. 

Příprava vozidla na zimu zahrnuje také kontrolu baterie. Zejména právě v zimě výkon baterie klesá rychleji. Jednak kvůli nízkým teplotám a jednak proto, že je více namáhána - například proto, že startér vyžaduje více energie. V případě pochybností je proto vhodné před zimními měsíci vyměnit baterii.

Povětrnostní podmínky s bahnem, vodou a solí rovněž zvyšují namáhání těsnění. Abyste se vyhnuli náchylnosti k rezivění nebo zkratu kvůli netěsnostem, má smysl věnovat pozornost i této oblasti. 

Příprava kabiny nákladního vozidla: Pohodlí a bezpečnost v zimě

Porucha nebo úplná uzavírka silnice se v zimě může rychle stát problémem. Proto je vhodné před začátkem chladného období zkontrolovat funkčnost topení a větrání v kabině řidiče. 

Abyste během delšího čekání nebo přestávek neprochladli, měli byste mít v zavazadle teplé oblečení a další deky. Kromě dostatečného množství potravin byste si měli přibalit také malou lékárničku. Zdravotní pomoc pro profesionální řidiče najdete u obecně prospěšného spolku DocStop, který usiluje o zlepšování zdravotní péče o řidiče nákladních vozidel a autobusů na cestách.

Šťastnou cestu zimou!

Jaká je ale vlastně předpověď na zimu po letošním rekordním létě? Meteorolog Hartmut Mühlbauer říká na webu wetter.de: „Všechny dlouhodobé předpovědi v současnosti předpovídají příliš teplou zimu, možná dokonce výrazně příliš teplou.“ Protože však předpověď vychází z průměru zimních měsíců, nevylučuje studené fáze a sněžení. O to důležitější je nenechat se oklamat prodlouženým podzimem a včas se připravit na zimní počasí.

Přejeme Vám příjemnou cestu!

Další užitečné články přímo do Vaší schránky: 

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Benedikt Stasch

Marketing Campaign Manager

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru