TIMOCOM 15.08.2022
3

Pět logistických tipů pro nejisté časy

Takto Vám pomůže Smart Logistics System

Regulace rizika - zaměřeno na minimum

Na čerpacích stanicích stále ještě žádná úleva. Nákladní vozidla zůstávají odstavená, protože není další řidič. Výrobu je nutno zastavit, protože chybí díly. Dodavatelské řetězce sotva kdy procházely větším zátěžovým testem než dnes: Již v lednu stálo zhruba 11 procent celosvětového zboží v dopravních zácpách – podle Institutu pro světové hospodářství v Kielu. Nikdo neví, jak dlouho bude krize trvat a jaké dopady ještě přijdou. Níže Vám přinášíme pět rad, které zabezpečí Vaši logistiku přepravy v dobách krize - a jak Vám v tom může pomoci Smart Logistics System.

Zajistit dodavatelské řetězce nyní!

Management rizik pro dodavatelské řetězce - rady pro Vaši bezpečnost

Buďte aktivní: Nyní je důležité upevnit si své postavení a hledat nové partnery a trhy! Optimalizujte Váš management rizik s pomocí pěti rad pokud možno již dnes:

  1. Analýza rizik
  2. Inventura
  3. Plán B
  4. IT bezpečnost
  5. Transparentnost
  1. Analyzujte rizika pro přepravy zboží

Kde nakupujete Vaše zboží a suroviny? V rizikových oblastech? V tom případě prověřte, zda můžete najít nové obchodníky z méně rizikových zemí.

Trh krátkodobých obchodů Vám totiž nabízí možnost nalézt dodavatele přesně s těmi kritérii, které potřebujete pro vytvoření nových dodavatelských řetězců.

  1. Proveďte inventuru ve výrobě a skladu

Jsou již nyní nějaká úzká místa ve výrobě nebo skladování? Navyšte včas zásoby základních (výchozích) produktů, které jsou pro Vaši firmu zásadní. Patří mezi ně i palety, protože velké množství přepravních prostředků pochází podle zprávy magazínu Logistik HEUTE z Ukrajiny.

Je Váš sklad přeplněný a musíte si rychle pronajmout další skladové prostory? Prostřednictvím burzy skladových ploch máte přístup k tisícům specializovaných skladových ploch, které splňují Vaše požadavky a lze je nalézt tam, kde je potřebujete.

  1. V logistické síti vždy najdete plán B

Jak velká je síť mých dodavatelů? Je důležité, abyste nespolupracovali pouze s jedním nebo dvěma dodavateli. Rozložte svou logistiku na další ramena a využijte například největší logistickou síť v Evropě, abyste mezi více než 50.000 prověřenými zákazníky našli ty pravé alternativy, a to i na poslední chvíli. Díky tomu budete nezávislí a flexibilnější.

  1. Zkontrolujte a vylepšete (IT) bezpečnost

„Kdo se pohybuje v logistice a dopravě, měl by hned prověřit, kde je potřeba ještě provést úpravy, nehledě na to, jestli IT používá jen pro účetnictví nebo proces objednávek“, řekl mluvčí společnosti Bitkom Andreas Streim magazínu eurotransport. Logistika je totiž jedním z klíčových průmyslových odvětví, na které se zaměřují hackeři. Dbejte na datovou a IT bezpečnost systémů, které používáte.

U tématu bezpečnosti a burz nákladů jsou důležité nejen technologie odolné vůči krizím – nýbrž také trvalá kontrola uživatelů.

Obecně platí: Prověřujte své partnery a dodavatelské řetězce a dbejte na to, abyste informace sdíleli jen s oprávněnými osobami.

  1. Využijte transparentnost jako svou výhodu

Čím více jsou dodavatelské řetězce propletené, tím důležitější je transparentnost. Co bude kdy a kde u koho. Rozhraní Tracking pomůže a přinese úlevu. Díky němu nemusíte následně telefonovat, přímo v systému vidíte, kde se Vaše zboží právě nachází a kdy dojede do cíle.

Závěr: S riziky se vyrovnávejte aktivně

Bouřlivé doby si žádají rychlé jednání. A to především, je-li doba nejistá a dodavatelské řetězce se zadrhávají již nyní. Neuskutečněné nebo jen opožděné přepravy mohou firmě způsobit problémy. Buďte proto sami aktivní a rozšiřte svou síť. Díky tomu ochráníte své podnikání a svou konkurenceschopnost. Aplikace ve Smart Logistics System Vám pomohou zvládnout aktuální krizi co nejlépe.

Zajistěte si dodavatelské řetězce nyní!

Další zajímavé články:

Zvýšení bezpečnosti dodavatelských řetězců

7 účinných tipů proti nedostatku řidičů

TIMOCOM rozhraní: Digitální mosty k TMS a ERP systému

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru