Z logistiky 12.01.2021
3

Jak s liknavými plátci

Mega Pol Trans sází na Mezinárodní inkaso od TIMOCOM

Eliza Wyrwich pracuje v účetním a inkasním oddělení firmy Mega Pol Trans v Pile a v případě neuhrazených faktur se spoléhá na in

V případě, že dojde k překročení splatnosti a všechny snahy o vyjasnění záležitosti zůstanou bez úspěchu, může inkasní služba pomoci při vymáhání plateb. Dopravní firma Mega Pol Trans z Polska využívá inkasní službu od TIMOCOM – s úspěšností až 90 procent.

Dokončené přepravy a přesto neplatiči

Jezdí prakticky do celé Evropy na mnoha různých relacích: Mega Pol Trans jezdí do Maďarska, Německa, Itálie, Belgie, Nizozemska a České republiky - závisí to čistě na přepravní objednávce. Tras je mnoho, stejně tak zákazníků a tomu odpovídá také pravděpodobnost, že dojde k výpadkům v platbách.

Chybějící platby mohou pro dopravní a logistické firmy obecně představovat velký problém: Běžné výdaje jsou vysoké, a pokud se neuhrazené faktury hromadí, může to vést k finančním ztrátám a v nejhorším případě k bankrotu firmy.

Eliza Wyrwich pracuje v účetním a inkasním oddělení firmy Mega Pol Trans v Pile a má na starosti neuhrazené faktury. „Při provádění přepravy zpravidla vycházíme z toho, že po doručení zboží bude faktura uhrazena také v rámci sjednané platební lhůty, která je již tak dost dlouhá. Bohužel tomu tak vždy není“, říká paní Wyrwich.

 

Vyjasnění neuhrazených pohledávek

Spedice sází v zájmu dobrých obchodních vztahů na dialog. „Nejdříve zavoláme a požádáme e-mailem o úhradu platby.“ Když to nepomůže a pohledávka je nesporná, využijí Mezinárodní inkaso od TIMOCOM. „Se spoluprací s TIMOCOM máme hodně zkušeností, protože jsou měsíce, kdy do TIMOCOM předáváme dokonce několik pohledávek.“

Pro paní Wyrwich je to otázka kalkulace. „Je-li částka vysoká a případ lze vyřešit mimosoudně, pak se vyplatí využít tuto možnost.“ Vymáhání pohledávek soudní cestou je potřeba vždy řádně zvážit. Není to úplně levné a většinou to trvá velmi dlouho. Zejména v mezinárodním obchodě je tato cesta spojena s řadou obtíží.

 

Důsledná pomoc s neuhrazenými fakturami

V tom případě může pomoci inkasní služba od TIMOCOM. Tým kolem Alexandera Oebela, ředitele oddělení vymáhání pohledávek a právního oddělení, pomůže ve 27 jazycích. Zaměstnanci kontaktují dlužníka a jako neutrální prostředníci zjistí situaci. Jsou v úzkém kontaktu s věřitelem, takže ten přímo vidí pokroky ve své záležitosti. Rychlé jednání, přístup k velkému množství informací a zkušenosti služby Mezinárodní inkaso od TIMOCOM umožňují pohledávku buď neprodleně vymoci, nebo stanovit nejlepší postup, není-li to touto cestou možné. „Této služby si velmi ceníme, protože úspěšnost je až 90 procent.“, říká paní Wyrwich.

„Touto cestou šetříme čas a peníze. Je-li částka malá, pak je o to víc v našem zájmu negenerovat žádné další náklady. Služba Mezinárodní inkaso od TIMOCOM není drahá, a proto je to optimální způsob, jak zajistit správu pohledávek mimo vlastní firmu. Je to skvělá pomoc při vymáhání pohledávky nebo získávání informací o tom, zda je vůbec šance neuhrazenou částku získat”, říká Wyrwich.

Máte-li i Vy zájem o jednoduché řešení, jak nakládat s neuhrazenými fakturami, inkasní služba od TIMOCOM Vám ráda pomůže.

 

Informujte se o inkasu!

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Sedm nejčastějších otázek o inkasu v logistice

Stručný přehled Vašich práv a povinností v případě opožděných plateb.

Smart Logistics je nejsilnější páka pro úsporu výdajů a růst

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru