Z logistiky 18.08.2020
2

Zpožděná platba: Co dělat, když obchodní partner nezaplatí?

Tři rady ke správě pohledávek

TIMOCOM|Tři tipy k inkasu při zpožděné platbě

Realizovali jste přepravu, ale firemní účet zůstal prázdný. Jako logistik vycházíte z toho, že po doručení zboží obchodní partner zaplatí fakturu. Téměř každá firma zná případ, kdy nějaký obchodní partner zaplatí pozdě nebo nezaplatí vůbec. V případě, že dojde k překročení termínu splatnosti, můžete zvolit cestu přes právníka. Pro tu byste se však měli rozhodnout až ve chvíli, kdy vyčerpáte všechny možnosti. Prozradíme Vám tři tipy, jak můžete v případě nezaplacených faktur jako firma postupovat a získat tak své peníze.

1. Vystavte fakturu

Zní to snadno, ale je to důležité. Čím dříve fakturu vystavíte a zašlete ji zákazníkovi, tím rychleji přijde platba. Napište konkrétně, kdy je faktura splatná. Díky tomu mají všichni jasno a Váš obchodní partner bude vědět, do kdy mají být platby provedeny. Firmy zpravidla volí lhůtu 30 dní.

2. Oslovte Vašeho obchodní partnera

Pokud peníze ve sjednané lhůtě nedorazily, je rozumné se ozvat. Váš obchodní partner jistě na platbu nezapomněl úmyslně. Proto se svým obchodním partnerem komunikujte. Může to být rozhovor nebo upomínka, v níž připomenete nezaplacenou částku. Formulujte věcně a přehledně, o co se jedná, a uveďte:

  • druh služby, datum a číslo faktury;
  • částku;
  • lhůtu splatnosti s přesným datem;
  • důsledky, pokud částka nebude zaplacena.

3. Pověřte inkasní kancelář

Pokud není fakturovaná částka uhrazena ani po rozhovoru nebo písemné upomínce, nevzdávejte se příliš brzy. Předtím, než se obrátíte na právníka a v konečném důsledku na soud, můžete pověřit získáním Vašich peněz inkasní kancelář. Mezinárodní inkaso firmy TIMOCOM v případě potřeby poskytuje služby uživatelům Smart Logistics System po celé Evropě. Tuto službu můžete objednat pohodlně online. Jako neutrální zprostředkovatelé jsou nasazováni rodilí mluvčí, kteří uplatňují Vaše nároky ve 25 jazycích. Inkasní tým u TIMOCOM se může pochlubit více než 86% úspěšností.

Máte dosud neuhrazenou pohledávku? Informujte se nezávazně o inkasní službě od TIMOCOM a spočítejte si předem možné náklady v kalkulátoru poplatků. Další informace naleznete na naší webové stránce.

Zjistit více

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Záludná cenová spirála: krátkodobě ušetřit, dlouhodobě draze zaplatit

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru