Z logistiky 23.11.2021
5

Jak si zajistit likviditu v nejistých dobách?

Informujte se o alternativách plateb

Jak nejsnáze dosáhnout likviditu v logistice

Zabezpečit si platby je jednodušší, než by se někdy zdálo. Představíme Vám dvě metody, díky nimž získáte své peníze rychleji. Mimoto Vás seznámíme se třemi alternativami financování, které zajistí, že se snáze dostanete k Vašim penězům nebo že budete lépe finančně zajištěni. V tomto příspěvku na blogu Vám tedy ukážeme pět tipů, s nimiž si udržíte ekonomickou sílu.

Přejete si mít jistotu, že za provedené přepravy dostanete zaplaceno? TIMOCOM nabízí svým zákazníkům faktoringovou službu od JITpay™.

Zde se dozvíte více

Opatření související s koronavirovou pandemií s sebou přinesla oslabení konjunktury. I přes očkování a uvolnění těchto opatření je ekonomická situace stále ještě nejistá. Logistické a dopravní firmy se musí v těchto dnech snažit, aby zůstaly likvidní a vylepšily svou ekonomickou situaci.

1. Zkontrolujte své výdaje a škrtněte ty, které nejsou nezbytné

Udělejte si přehled o svých výdajích a zamyslete se kriticky nad tím, co skutečně potřebujete a co nikoliv. Důkladná kontrola Vám napoví, kam peníze tečou a čeho se případně můžete ve firmě vzdát. To se týká i Vašeho vozového parku. Pokud se Vaše situace ohledně zakázek, stejně jako u mnoha jiných firem, v době koronavirové pandemie změnila, můžete třeba odhlásit části flotily, které nepotřebujete. Na přechodnou dobu je to možné a Vám to v krátkodobém horizontu přinese peníze. Ušetříte daně a pojištění. Finanční úřad Vám obratem vrátí příslušnou část daně, kterou jste zaplatili zálohou. V případě odhlášení úřad automaticky informuje pojišťovnu. Pojistné je stejně jako daň účtováno podle počtu dnů a obratem se vrací.

2. Vystavujte pravidelně faktury

Čím dříve fakturu vystavíte a zašlete ji zákazníkovi, tím rychleji přijde platba. Napište jednoznačně, kdy je faktura splatná. Díky tomu mají všichni jasno a Váš obchodní partner bude vědět, do kdy mají být platby provedeny. V případě, že nebylo se zadavatelem sjednáno jinak, platí splatnost 30 dní. Extra tip od Alexandera Oebela, právního experta TIMOCOM: Doklad o dodání lze zaslat rovněž v digitální podobě a ve většině případů nemusí být ihned k dispozici v originále. Pro rychlejší vyřízení faktury stačí fotografie s vysokým rozlišením nebo naskenovaná kopie. Originál lze dodat později.

Pokud nemáte účetní oddělení, pokuste se zavést při fakturaci určitou rutinu. Může to být jeden den v týdnu, kdy vyúčtujete všechny přepravy, které byly provedeny.

V případě, že u Vašeho zadavatele již vznikly problémy nebo prodlení s platbami, pomůže inkasní služba. Chcete-li po Vámi provedené přepravě dostat peníze zaplaceny obratem, můžete využít faktoring. Předem můžete rovněž uzavřít pojištění pro případ výpadku pohledávek, a tak se proti nim ochránit. Abyste mohli Vaše obchody provádět s dobrým pocitem, tyto tři možnosti Vám přiblížíme.

3. Využijte naši mimosoudní inkasní službu

S touto službou je stále ještě spojena řada předsudků, a přitom jsou důležitými pomocníky pro firmy proti liknavým plátcům: inkasní kanceláře. Inkasní služba od TIMOCOM je úspěšná ve více než 86 procentech všech případů a dodavatelům dopomůže k jejich penězům, pokud zadavatel nezaplatí. Tým pokrývá 27 jazyků - v tak mezinárodním odvětví, jako je logistika, je to důležitý aspekt. Důvody jsou různé. Většinou jde o maličkosti, které způsobí, že se proces platby zadrhne. V tom případě může neutrální prostředník pomoci.

Inkasní služba pomůže vždy, když uplynula lhůta splatnosti, a za svou činnost účtuje nízký poplatek, který se stanoví procentem z celkové částky faktury. Tým inkasní kanceláře kontaktuje dlužníka Vaším jménem. Inkasní kancelář věc vyjasní, vyjedná za Vás zaplacení fakturované částky a Vy dostanete své peníze.

-> Inkasní služba je dobrá metoda, jak se dostat ke svým penězům, jestliže zadavatel nedodržel lhůtu splatnosti.

4. Nechejte si pomocí faktoringu zaplatit peníze ihned

Stejně efektivní je v logistice faktoring. Při faktoringu převedete za malý poplatek Váš nárok vyplývající z faktury na třetí osobu, která za Vás převezme správu pohledávky - a to ještě předtím, než je faktura splatná.

Konkrétně to znamená: Máte fakturu za provedenou objednávku přepravy a tu společně s dokladem o dodání (proof of delivery, POD) zašlete firmě poskytující faktoring. Ta fakturu obratem uhradí. Peníze pak máte na svém účtu během několika málo dní nebo hodin.

-> Faktoring je dobrá metoda ve chvíli, kdy potřebujete mít ihned jistotu platby.

5. Uzavřete pojištění pro případ výpadku pohledávek

Firmy, které dodávají zboží nebo poskytují službu, většinou tuto práci provedou dříve, než je jim zaplaceno. Následně vystaví fakturu, kterou pak zadavatel zaplatí. Může se ale někdy stát, že zadavatel nezaplatí. Důvody, proč zadavatelé nezaplatí, jsou i v tomto případě různé. Někdy je obchodní partner nespokojený, protože se mu na poskytnuté službě něco nelíbilo nebo se na fakturu v účetním oddělení jednoduše zapomene. To jsou pouze dva možné důvody, proč není faktura zaplacena. Pro dopravce je však výsledek každopádně nevýhodný. Toto riziko nezaplacené faktury lze ovšem pojistit příslušnou pojistkou.

Pojišťovatel si předem přezkoumá platební schopnost odběratele, provede takzvanou kontrolu bonity. Je-li Váš obchodní partner v zásadě v platební schopnosti, pojišťovna poskytne pojištění proti výpadku platby. Konkrétně to znamená: Pokryje nezbytné náklady dodávky v určité výši pro případ, že Váš obchodní partner musí nahlásit konkurs nebo že dojde k prodlením v platbách. Pojistitel požaduje za tento příslib krytí určitý poplatek.

-> Pojištění pro případ výpadku pohledávek je dobrou metodou v případě, že se jedná o velké částky nebo dlouhé lhůty splatnosti.

I v dobách, které jsou nejisté, existují možnosti, které nabízí jistotu plateb. Mimořádnou roli přitom hraje pravidelná fakturace. V případě, že je účetnictví vždy prováděno řádně a zadavatelé obdrží fakturu za provedenou objednávku co nejdříve, mohou ji také včas uhradit.

V případě, že platba není provedena, nabízí TIMOCOM svým zákazníkům inkasní službu. A přejete-li si víc jistoty, můžete zvolit pojištění pro případ výpadku pohledávky nebo použít například faktoringovou službu JITpay™. Tato nová služba je nyní pro zákazníky TIMOCOM propojena se Smart Logistics System a nabízí jistotu plateb i při mezinárodních obchodech - a to během 24 hodin.

Chcete za provedené objednávky přeprav dostat zaplaceno obratem? Využijte k tomu faktoringovou službu od JITpay™.

 

Zde se dozvíte více

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak se dostat rychleji k penězům: Proč se faktoring v logistice vyplatí.

Jak optimalizovat procesy v logistice

TIMOCOM Pomoc při rozjezdu: Jak získat zakázky

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru