Z logistiky 18.01.2021
5

Umělá inteligence a automatizace nabízí velkým a malým firmám konkurenční výhody

Procesy automatizace a inteligentní aplikace v logistice

Automatizace v logistice

Komplexní propojení velkého počtu partnerů v dodavatelském řetězci dělá z logistiky ideální inkubátor pro tvorbu rozhodnutí založených na datech. Podle studie poradenské firmy Roland Berger bude rostoucí analýza dat v následujících letech zásadně proměňovat logistiku formou automatizačních a inteligentních aplikací. Velké logistické a FreightTech firmy vyvíjí již dnes řešení založená na datech, která zpřístupní výhody automatizace a umělé inteligence. Z tohoto vývoje však mohou těžit také malí logističtí partneři, dopravci a speditéři.

Automatizace a umělá inteligence v logistice

Každý třetí kilometr, který nákladní vozy absolvují na německých silnicích, je jízda naprázdno. Opravdu to tak musí být? Umělá inteligence nabízí jedinečnou možnost plánovat díky sběru a analýze dat, jako jsou podmínky v dopravě a přepravní kapacity, trasy v budoucnu efektivněji. Jízdy lze inteligentně propojovat a plánovat optimální spojení, což vede mimo jiné ke snížení počtu jízd naprázdno a současnému zvýšení efektivity dostupných zdrojů.

Umělá inteligence ale již dnes optimalizuje mnohem více. Chvíli před příjezdem nákladního vozu mohou například zaměstnanci připravit příslušnou nakládací rampu, čímž urychlí proces nakládky nebo vykládky a nákladní vůz ihned odbaví. Umělá inteligence tedy již nyní pomáhá při zefektivnění organizace dodavatelských řetězců. Automatizace těchto pracovních procesů je jedním z hlavních úkolů logistiky. Díky používání inteligentních aplikací lze procesy automatizovat stále více. Přitom je dosahováno úspory času a výdajů a manuální práce se sníží na minimum.

Příklady automatizovaných procesů v logistice

Již dnes existuje bezpočet příkladů pro automatizace a využití umělé inteligence v logistice. Zasilatelé mohou například používat logistické systémy, které jim umožní najít vhodného partnera na přepravu a do dodavatelského řetězce zapojit digitální funkce. Sledování v reálném čase umožňuje rychle reagovat na problémy v dodavatelském řetězci, ať jsou to dopravní zácpy, nehody nebo nedostatečné zásobování. V oblasti „poslední míle“ se již dnes provádí komplexní testy, např. s dopravními drony, autonomními vozidly nebo s použitím produktů 3D tisku pro individuální nebo naléhavé objednávky. Především pro koncové spotřebitele by se tyto inovace mohly stát rychlejšími a na dopravě nezávislými řešeními.

Automatizace je stále častěji využívána také ve skladových halách: Ty zahrnují jak statické, tak i mobilní systémy. Roboti a autonomní vozidla například spolupracují při třídění a výběru zboží a jeho přepravě do cíle - nezávisle na tom, zda se jedná o optimalizaci skladových ploch při přípravě dodávek nebo vnitrofiremní optimalizaci. Výhody jsou přitom nasnadě: Na jedné straně dochází k zeštíhlení a zefektivnění procesů, což šetří čas a tedy náklady. Automatizace takovýchto procesů má navíc za následek, že nebezpečné a zdraví škodlivé práce, jako je například přenášení těžkých břemen, již nemusí provádět člověk. Dále se tak zjednodušuje dodržování různých předpisů obecně. Představit si lze v tomto ohledu vše - od pracovně právních předpisů, až po komplexní zacházení se speciálními náklady.

Řidiči naopak těží z automatizované dokumentace, digitálních smluv a systematického výběru vhodného pojištění pro náklady a mohou ušetřit cenný čas a vyhnout se chybám.

Umělá inteligence a automatizace pro velké a malé partnery v logistice

V aktuální studii poradenské firmy PricewaterhouseCooper uvedlo více než 1.600 vedoucích pracovníků ze 33 zemí, že zvýšení efektivity dodavatelského řetězce považují za nejdůležitější úkol pro budoucnost. Jak ale mohou dopravci s pomocí automatizace a umělé inteligence dosáhnout tohoto zvýšení efektivity? Bude pravděpodobně trvat ještě mnoho let, než řidiči budou moci například používat autopilota jako v letadle. Měnící se dopravní situace, nepříznivé počasí a rostoucí počet osobních vozidel staví silniční nákladní dopravu před komplikované výzvy, které si žádají speciální řešení. To ale neznamená, že se dopravci musí zcela vzdát technologického rozvoje. Také malé a středně velké firmy dnes potřebují základní digitální vybavení, aby si zajistily vlastní konkurenceschopnost. Výměna dat a informací v přepravním řetězci totiž může a musí probíhat chytře, bezpečně a jednoduše.

Díky Smart Logistics System od TIMOCOM a rozhraní Tracking, Objednávky a Burza nákladů mohou velcí a malí partneři v logistice propojit své vnitrofiremní systémy s aplikacemi. Jaké jsou však výhody těchto rozhraní? Objednávky lze přijímat automaticky a sdílet je s ostatními účastníky dodavatelského řetězce. Digitální sběr a přenos potřebných informací se postará o to, aby procesy do sebe plynule zapadaly. Díky tomu lze předcházet jízdám naprázdno, efektivněji využívat přepravní kapacity a sledovat dodávky v reálném čase. Časově náročné, manuální zadávání dat odpadá, není nutno přepínat mezi různými programy a jazykové bariéry odpadají. To eliminuje potenciální zdroje chyb a zeštíhluje komplexní procesy.

Více jistoty, plánovatelnosti a produktivity

Používání umělé inteligence a automatizace v logistice zvyšuje jistotu, plánovatelnost a produktivitu. Cílem FreightTech evoluce v žádném případě není to, aby dopravci v dodavatelském řetězci již nebyli zapotřebí. Zcela naopak: Podle statistiky Spolkového sdružení pro nákladní dopravu, logistiku a likvidaci v současnosti chybí zhruba 60.000 řidičů nákladních vozidel, odbory verdi dokonce tvrdí, že se jedná o 90.000 dopravců. Rostoucí závislost naší společnosti na mezinárodních dodavatelských řetězcích a očekávání transparentního a efektivního dodavatelského řetězce na jedné straně ukazuje důležitost a perspektivu tohoto odvětí a na straně druhé skutečnost, že rozhodování na základě dat je pro bezchybné procesy šetrné ke zdrojům zásadní. Úkolem umělé inteligence a automatizace je tedy pomáhat lidskému zaměstnanci, aby se mohl zaměřit na důležité úkoly a minimalizovat vlastní riziko související se zpožděními, nebezpečnými náklady nebo interkulturními překážkami, jako jsou odlišné jazyky nebo neustálé změny v legislativě. Cílem je přesně toto umožnit malým a středně velkým firmám.

 

Informujte se, jak můžete Vaše logistické procesy utvářet rychle a bezpečně:

Vyzkoušet Smart Logistics System

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Chytrá spolupráce v logistice: Jak úspěšně zapojit zákazníky do digitálního vývoje produktu

Jak snížit výdaje a optimalizovat procesy ve firmě?

FreightTech: Digitalizace mění logistiku

Keywords:

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru