Z logistiky 10.08.2021
3

Nedostatek oceli a problémy s dodávkami způsobují prodlení

Nedostatek zdrojů má dopady na vytváření nových skladových kapacit

Zaměstnanec skladu při plánování

Nedostatek oceli a chybějící stavební součásti aktuálně způsobují problémy s dodávkami a prodlení. Bojovat s tím musí téměř každá druhá firma. Nedostatek surovin zpožďuje i výrobu skladové techniky. Jak mohou podniky zvládnout své logistické výzvy a najít řešení? Představují nevyužité logistické a skladové plochy rychlá přechodná řešení nebo nabízí dlouhodobou alternativu?

Vyzkoušet burzu skladových prostor ve Smart Logistics System

Problémy s dodávkami: Chybí počítačové čipy a ocel pro techniku

Již v roce 2020 došlo v důsledku opatření ke zmírnění koronavirové pandemie k problémům s dodávkami. Mnoho soukromých domácností nakupovalo dopředu a předzásobilo se výrobky každodenní potřeby. Výrobní podniky si mohou suroviny, které potřebují na výrobu svých produktů, uložit jen omezeně a už vůbec ne dlouhodobě. Důvodem je nedostatek zdrojů. Jeho příčinou jsou v neposlední řadě ztížené podmínky v celosvětové logistice způsobené pandemií, v jejichž důsledku se logistika na přechodnou dobu téměř zastavila. A aby toho nebylo málo: Zablokovaný Suezský průplav i opakované propuknutí koronavirové nákazy v přístavním městě Yantian vedly k dalšímu nahromadění dodávek a zpoždění.

Již na začátku roku 2021 se projevil zejména nedostatek oceli a počítačových čipů. Výrobní závody běžely zčásti s omezenou kapacitou. Další problémy při dopravě způsobuje navíc i nedostatek volných vozů a řidičů. Průmyslový svaz sdružující zpracovatele plechu (Industrieverband Blechumformung) posléze již požadoval úpravu poptávky a výroby, která by zabránila nutnosti zastavit výrobu. Chybějící materiál má zásadní význam především pro automobilový průmysl, strojírenství a elektroprůmysl. Ty se zotavily rychleji, než se předpokládalo. V Německu ekonomika na konci roku 2020 však ještě úrovně předchozího roku úplně nedosáhla. Nyní často chybí suroviny ve výrobě, což brzdí další růst.

Znovu navýšit zásoby - ale jak?

Je přitom důležité znovu navýšit zásoby, což umožní zajistit spolehlivé dodávky pro zákazníky. Důležitou součástí firemní logistiky je přitom skladová technika, která je spojovníkem mezi nákupem, výrobou a distribucí. Aby vše běželo bezchybně, je ve skladech zapotřebí příslušná technika. Patří k ní rovněž počítadla, měřiče a váhy, ale i zařízení na zpracování dat a identifikační systémy. Nedostatek surovin ovšem i tady dělá čáru přes rozpočet.

Stanovení priorit a rozumné využívání stávajících kapacit

Co mohou průmyslové a obchodní firmy v aktuální situaci dělat, aby zvládaly aktuální výzvy? Například obchodníci s ocelí mají aktuálně menší poptávku po skladových kapacitách. Nové zboží se po dodání rychle opět prodá. Logistické plochy a haly jsou zčásti prázdné. Firmy, jejichž skladové plochy jsou dočasně nevyužité, mohou své dostupné kapacity nabídnout v burzách skladových ploch. Výhodou, kterou přináší spolupráce se zkušenými partnery v logistice, je to, že na místě často poskytují rovněž potřebnou infrastrukturu. Jak v oblasti blokového a řadového skladování, tak i v oblasti regálových skladů. Díky tomu se lze vyhnout velkým investicím.

Pro firmy, které jsou odkázány na dodatečné skladové kapacity a tyto kapacity potřebují, to může být přechodným řešením.

Místo čekání na suroviny na výstavbu a rozšiřování vlastních, nových skladů, si mohou firmy, které potřebují další skladové kapacity, pronajmout skladové plochy a haly. V burze skladových prostor ve Smart Logistics System od TIMOCOM je lze najít a pronajmout na krátké až střednědlouhé období.

 

Bezplatně registrovat a vyzkoušet burzu skladových prostor!

 

Další zajímavé články:

Jak se dostat rychleji k penězům: Proč se faktoring v logistice vyplatí

Odolnost versus efektivita: stabilita díky flexibilním dodavatelským řetězcům

Optimalizace procesů v logistice

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru