Z logistiky 09.09.2020
3

Korona jako šance - nové koncepce pro silniční nákladní dopravu

Příspěvek Jochena Eschborna, předsedy představenstva ELVIS AG

Fotografie Jochena Eschborna

Odvětví dopravy nikdy neproslulo vysokými maržemi. Se začátkem koronavirové krize však poptávka po volných vozech drasticky poklesla a z toho vyplývající převis nabídky přepravních kapacit způsobil, že ceny na trhu krátkodobých přeprav klesly hluboko pod vlastní režii. Ihned se objevily hlasy požadující zavedení pravidel, které by zabránily dumpingovým cenám. Pravdou ale je, že koronavirová krize nemilosrdně odhalila slabé stránky německého sektoru nákladní silniční dopravy. Týká se to nejen úrovně digitalizace mnoha podnikatelů, nýbrž také způsobu, jakým je nákladní silniční doprava v Německu organizována.

S prvními karanténními opatřeními nastaly najednou v řadě kanceláří zásadní změny. Zatímco desítkám zaměstnanců byla nařízena práce z domova, začalo hledání odpovědi na velkou hádanku, jak tyto změny podchytit technicky. Může dispozice také pracovat z domova? Jaký je ten správný software pro webové porady? Proč můj mikrofon nefunguje?

Zatímco tyto technické zádrhely bylo nezbytně nutné řešit (a ve většině případů se to i povedlo), dopady na odvětví dopravy jako takové se řešily podstatně méně intenzivně. Nikomu sice neušlo, že zpětné přepravy se staly nedostatkovým zbožím a ceny na trhu jednorázových přeprav spadly až na samé dno. Odpovědi na tuto výzvu jsou však dosud vzácné. Proto se vyplatí podívat se trochu víc zblízka na způsob, jakým je organizována přeprava nákladními vozy v tuzemsku.

Nákladní silniční dopravě v Evropě dominují takzvaní „samovýrobci“. To znamená, že (dílčí) náklady jsou přepravovány v pevném svazku sestávajícím z tahače, návěsu a řidiče na vzdálenosti stovek nebo dokonce tisíců kilometrů z bodu A do bodu B.

Touto zastaralou výrobní metodou jsou trvale přesouvány kapacity do neznámých nebo na zpětné přepravy chudých regionů a nákladní vozy se odsud dostanou zpátky pouze s cenami pod úrovní vlastní režie.

Zároveň se ignoruje, že restrikce ohledně dob řízení nutí řidiče k přestávce a tím se hospodárnost návěsu a vozu den za dnem snižuje na minimum. Jak s tímto systémem natrvalo vydělávat peníze? Dokonce i ta nejnižší mzda řidiče ve východní Evropě může v tomto ohledu předstírat hospodárnost jen na krátkou dobu.

Amerika to již řadu let s úspěchem dělá jinak. Tam patří „předávaná“ doprava s podporou IT, koncepce „hubů“ a doprava s přepřahem ke každodenní rutině.

Je zajímavé, že tato systémová změna, která měla nastat již před mnoha lety, nemá vůbec nic společného s velikostí flotily. Přináší výhody každému dopravci, nezávisle na tom, jestli má flotilu 50 nebo 50.000 nákladních vozů.

Jak obtížně se evropský dopravní trh potýká s touto naléhavě nutnou změnou, zažíváme v ELVISu již dlouhou dobu. Ačkoliv již řadu let provozujeme systém dílčích nákladů, úsilí o zavedení systémových přeprav překračujících hranice stávajících vzorů pokračuje jen velmi ztuha.

Zejména pro německý segment středně velkých firem, který je extrémně rozdrobený a většinou má zkušenosti s kooperacemi, představují systémové přepravy obrovskou šanci, jak se úspěšně bránit provozovatelům velkých flotil. Obavy o udržení vlastního návěsu však často vedou k tomu, že takovéto koncepce zaniknou již v zárodku.

 

Čas krize vždy přináší nové možnosti. Staré osvědčené způsoby jsou zpochybňovány. Stávající vzory jsou dávány k dispozici. Narůstající digitalizace nám dává do ruky nové nástroje, s nimiž můžeme nákladní silniční dopravu organizovat jinak. Nehospodárnost a obrovské výzvy jako klimatické změny jsou těmi nejlepšími důvody, proč využívat tyto nové prostředky.

Způsob, jakým je přeprava nákladními vozy organizována v Německu a v Evropě, v sobě skrývá obrovský potenciál ke zvýšení efektivity. Vyšší marže a lepší pracovní podmínky pro řidiče nákladních vozů... Kdo by se toho chtěl dobrovolně vzdát? A možná jsme potřebovali krizi, aby nám to ukázala.

 

O autorovi:

Jochen Eschborn je zakladatelem a členem představenstva Evropského svazu mezinárodních speditérů, zkráceně ELVIS. V sektoru nákladní silniční dopravy působí již 45 let, jeho pracovní cesta jej v průběhu let zavedla do Ruska, na Blízký východ a zase zpět. 10.000 km, které dnes raději absolvuje během 20 dní na motorce.

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Transparentnost: posilovač efektivity v logistice

Základem silné Evropy je logistika bez hranic

FreightTech: Digitalizace mění logistiku

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru