TIMOCOM 24.08.2020
3

Transparentnost: posilovač efektivity v logistice

Lepší plánování zdrojů, přesnější sladění termínů, optimální vytížení kapacit: Jak transparentnost v logistických procesech zvyšuje efektivitu

Transparentnost v přepravním řetězci přináší mnoho výhod

Dnes je digitální realita to, co dřív bylo považováno za čtení z věštecké koule. Kdo chce dnes vidět a utvářet to, co přinese budoucnost – nebo příští zakázka, ten nechá pro sebe pracovat moderní IT řešení. S pomocí množství dat, které prostřednictvím systému různých aplikací získává IT, lze ve vteřině najít odpovědi na důležité podnikatelské otázky: Kdo přichází do úvahy jako dodavatel pro aktuální objednávku? Jak vypadá optimální průběh zakázky? Jak se zakázka nakonec vyplatí?

Čím víc dat je k dispozici pro plánování a realizaci zakázky, tím ostřejší je obrázek, který se jako mozaika skládá z množství informací relevantních pro dopravu. Supply Chain Visibility – tak se říká požadovanému stavu, kdy firmy mají pod kontrolou komplexní dodavatelské řetězce a mohou tak přímo reagovat na události během celé zásilky.

Zákazníci očekávají spolehlivost a informační kvalitu

Je to možné díky transparentnosti. Jestliže dříve byla viditelnost a propustnost informací týkajících se přepravy ve spedicích a logistice spojena s obavou, že se dostanou ke konkurenci a nebudou pod kontrolou, dnes už se tento přístup změnil. Digitalizace přináší do soužití lidí a pracovních světů nové skutečnosti. Ale také nová očekávání: Zákazníci dnes od svých dodavatelů požadují vysokou míru spolehlivosti a kvalitu informací. Také spolupráce zúčastněných aktérů v dodavatelském řetězci vyžaduje alespoň určitou míru transparentnosti, která vyplývá z toho, že data lze používat mezi různými systémy a sdílet je s obchodními partnery.

Jednodušší spolupráce s obchodními partnery

S pokračujícím tempem digitalizace se prosazuje jeden poznatek: Jen ten, kdo data sdílí, může rozšířit svůj užitek a získat tak kvalitnější informace a větší svobodu v jednání. Transparentnost v dodavatelském řetězci tak vede k řadě výhod, které se ve všedním dni vyplatí.

Možnost, jak zvýšit transparentnost procesů v dopravě a logistice nabízí TIMOCOM se svým Smart Logistics System. Tento neutrální systém funguje jako posilovač efektivity, s jehož pomocí lze optimalizovat mnoho kroků v přepravním řetězci. Uživatelé mohou prostřednictvím rozhraní pracovat s různými aplikacemi, které propojují vlastní systém řízení přeprav (TMS) se Smart Logistics System. To nejen zvyšuje transparentnost v každodenní práci, nýbrž také podstatně usnadňuje spolupráci s obchodními partnery v přepravní síti.

Výhody:

    • Rychlé vyhledávání vhodných nabídek přeprav a volných kapacit mezi velkým množstvím možností
    • Vyřízení zakázek s různými dodavateli a partnery bez zbytečného papírování
    • Předpokládané termíny dodání zásilek (Estimated Time of Arrival) lze vypočítat s ohledem na relevantní informační parametry
    • Dopravním zácpám na rampách se lze vyhnout pomocí řízení časových oken
    • Optimální vytížení vozidel
    • Odpadá velké množství administrativy, neboť není nutno opakovaně zadávat informace týkající se přepravy a data lze poskytnout dopravním partnerům
    • Lze se vyhnout chybám, které mohou vznikat v důsledku použití dalších médií nebo manuálního zadávání údajů
    • Méně administrativy kolem zakázek, protože mnoho procesů je digitalizováno – od zadání objednávky až po dokumentaci
    • Informace v reálném čase usnadňují předvídavé plánování a řízení přepravního řetězce

Jak již bylo řečeno – pro transparentnost není věštecká koule zapotřebí. Co však zapotřebí je, je počítač. A přístup do Smart Logistics System.

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Základem silné Evropy je logistika bez hranic

Výměna palet v dopravě a logistice: Na co je třeba dávat pozor

Dopravní barometr TIMOCOM: Koronavirová krize má za následek drastické poklesy

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru