Z dopravy 27.10.2020
3

Dopravní trh v celé Evropě na vzestupu

Dopravní barometr zaznamenal v září více než 10 milionů přeprav

Nabídky přeprav ve třetím čtvrtletí 2020

Obrat v evropské silniční nákladní dopravě: Po výrazném poklesu nabídek přeprav během lockdownu v mnoha zemích zaznamenal dopravní barometr od TIMOCOM ve 3. čtvrtletí opět masivní nárůst, jak u mezinárodních přeprav, tak i na různých evropských vnitrostátních trzích.

Vývoj objemu přeprav ve 3. čtvrtletí roku 2020

Podstatně vyšší objem přeprav zaznamenaný od července do září 2020 zcela vyrovnal druhé čtvrtletí, které bylo v důsledku koronavirové pandemie velmi slabé. Poprvé od začátku korona krize překročil počet nabídek přeprav v září znovu hranici 10 milionů, což je o celých 26 procent více, než ve stejném měsíci roku 2019. Podkladem pro tuto analýzu je náš interní firemní dopravní barometr. Barometr měří vývoj nabídek a poptávek v dopravě od více než 135.000 uživatelů ze 44 evropských zemí a poskytuje tak reprezentativní obrázek o aktuální situaci na evropských silnicích. Ve 3. čtvrtletí 2020 zaznamenal barometr více než dvojnásobek nabídek přeprav v porovnání s 2. čtvrtletím (+111 %). Také ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku bylo v uplynulém čtvrtletí zaznamenáno zhruba o 17 procent přeprav více.

Má tento nárůst jasné důvody?

Náš firemní mluvčí Gunnar Gburek říká, že ano: „Hlavním důvodem je poměrně klidná situace ohledně počtu infikovaných v letních měsících a propad v dopravě po lockdownu v mnoha evropských zemích. Zejména země jako Itálie a Španělsko, které byly velmi zasaženy, ukončily na začátku června svá přísná omezení, obnovily výrobu v celé zemi a zrušily vnitrostátní nouzové stavy. Potřeba dohnat skluz se dala předpokládat a nyní je znát v celé Evropě.“

O milion přeprav více v rámci vnitrozemské dopravy

Extrémní potřeba dohnat zmeškané přepravy je znát také ve vnitrozemské dopravě. Jen v Německu bylo ve třetím čtvrtletí 2020 zaznamenáno o milion přeprav více než ve srovnatelném období roku 2019. Také v porovnání s druhým čtvrtletím roku 2020 hodnota podstatně vzrostla: Podíváme-li se na jednotlivé měsíce, pak v červenci byl nárůst 3 procenta, v srpnu 17 procent a v září 73 procent v porovnání s druhým čtvrtletím. V sousední Francii se logistika v národní dopravě také zotavila: Zde rostly objemy ve 3. čtvrtletí 2020 měsíčně o více než 12 procent a podařilo se je tak v porovnání se silnými výkyvy na začátku krize opět stabilizovat.

Rostoucí mezinárodní přepravy

Celkový růst počtu přeprav se projevuje stejně výrazně také u mezinárodních přeprav. Například nabídky přeprav z Německa do Belgie vzrostly v porovnání s druhým čtvrtletím až o 65 procent, z Německa do Francie až o 72 procent:

  • Německo -> Francie: červenec +72 procent, srpen +35 procent, září +34 procent
  • Německo -> Belgie: červenec +30 procent, srpen +60 procent, září +65 procent

Dobré vyhlídky i pro opozdilce

Také tradičně slabší země se stále více dostávají z nejhorší lockdown fáze. Zatímco objem přeprav z Německa do Maďarska zaznamenal ještě v červenci pokles o 44 procent v porovnání se stejným měsícem předchozího roku, do září se tento propad snížil na -16 procent. Ještě intenzivněji je tento vývoj patrný u přeprav mezi Německem a Českou republikou: Po slabém červenci (-41 procent v porovnání s 2019) se přepravy již v září dostaly znovu téměř na úroveň minulého roku (-3 procenta v porovnání s 2019).

Dopravní barometr od TIMOCOM

S naším dopravním barometrem analyzujeme od roku 2009 ve 44 evropských zemích vývoj nabídky a poptávky přeprav v burze nákladů, která je součástí Smart Logistics System. Více než 135.000 uživatelů generuje denně až 750.000 mezinárodních nabídek přeprav a volných vozů. Systém pomáhá více než 45.000 zákazníků TIMOCOM dosáhnout svých logistických cílů rychleji, bezpečněji a jednodušeji.

Zkontrolovat dopravní barometr od TIMOCOM

 

Další zajímavé články:

FreightTech: Digitalizace mění logistiku

Jak snížit výdaje a optimalizovat procesy ve firmě?

 

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru