TIMOCOM 02.02.2021
4

Naplánujte přepravu vlastních produktů individuálně a na základě dat

Chcete své vlastní zboží disponovat nezávisle, flexibilně a efektivně?

Statistiky jako základ efektivního managementu přeprav

Digitalizace logistiky Vám pomůže toto přání splnit, např. používáním obsáhlé nabídky poskytovatelů IT v logistice jako je TIMOCOM. Kromě klasických aplikací používaných k zadávání přeprav poskytují tyto firmy prostřednictvím svých služeb cenné náhledy do tohoto oboru a trhu. S jejich pomocí můžete sledovat a odhadovat vývoj na trhu, s jistotou vést jednání o cenách za přepravy a přepravy individuálně plánovat.

Zajímáte se obecně o postupy v procesu přepravy? Pak si stáhněte bezplatný TIMOCOM Whitepaper „Proces přepravy - lépe, transparentněji, digitálněji“.

Výchozí situací je situace na trhu: Dopravní barometr od TIMOCOM jako aplikace pro sledování v reálném čase

Dne 15. prosince 2020 vykazoval dopravní barometr od TIMOCOM v mezinárodním měřítku poměr 78 procent přeprav vůči 22 procentům kapacit volných vozů. Předvánoční poptávka v roce 2020 poznamenaném koronavirem výrazně předstihla předchozí rok. Ještě před vánočními svátky totiž mnoho vlád rozhodlo o lockdownu, aby utlumilo šíření nákazy. V důsledku toho vzrostly nákupy do zásoby, stejně jako nákupy online.

Dopravní barometr každý den poskytuje informace o stavu nabídky přeprav v poměru k dostupnému nákladnímu prostoru a poskytuje obrázek o relacích ve 44 evropských zemích. Pro Vás jako výrobní a obchodní firmu je relevantní také roční přehled. Nabízí porovnání vývoje běžného roku s vývojem předchozích let. Sezónní výkyvy jsou díky tomu transparentní. To Vám umožní přijmout preventivní opatření, např. na dobu nedostatku přepravních kapacit způsobeného skokovým nárůstem poptávky po určitých produktech.

Vaše rozhodnutí: Pevná cena díky dlouhodobým smlouvám nebo denní aktuální cena přepravy

Zboží je nutno dopravit k zákazníkovi. Vy rozhodnete o tom, zda využijete tradiční prostředek, tedy výběrové řízení a rámcovou smlouvu nebo zda se obrátíte na dodavatele dostupné na trhu krátkodobých obchodů.

Chcete-li se již předem vyhnout situacím, kdy je nedostatek přepravních kapacit, je pro Vás jako zadavatele rozumné, zavázat si pevného dodavatele rámcovou smlouvou. Z finančně-strategického pohledu se to sice nejdříve nemusí jevit zrovna rozumné, neboť na nepředvídatelné výkyvy již nemůžete reagovat flexibilně. Vaši zákazníci však od Vás očekávají spolehlivost. Ta se týká jak dodávky objednaného zboží ve sjednaný termín a na sjednaném místě, ale také ceny.

Burza nákladů od TIMOCOM je naopak místem, kde můžete najít přepravce pro Vaše zboží na poslední chvíli. To platí jak pro nepravidelně přepravované dílčí náklady, tak i pro kompletní náklady. Aplikace Vám poskytnou možnost reagovat na objednávky svých zákazníků flexibilně. Na rozdíl od výběrových řízení pracujete na trhu krátkodobých přeprav s proměnlivými cenami za přepravu, které se mohou měnit ze dne na den.

Jak s výběrovým řízením ve Smart Logistics System od TIMOCOM, tak i s nabídkou přepravy oslovíte potenciálně více než 45.000 prověřených firem z celé Evropy. Tito odborníci jsou schopni splnit Vaše kvalitativní požadavky na přepravu šitou na míru a v neutrálním prostředí systému s Vámi sjednat férovou cenu za přepravu.

Cena za přepravu: Co je férové, co je běžné?

Největší vliv na ceny přeprav mají tyto variabilní náklady:

  • druh zboží
  • velikost objednávky
  • výdaje na vozidlo
  • kilometry
  • mýtné
  • trvání a čas

Máte-li omezenou zkušenost s jednáním o cenách přeprav, pak Vám systém od TIMOCOM pomůže: Nabídky poskytovatelů, které obdržíte v rámci výběrových řízení nebo poptávek po dopravě, Vám poskytnou dobrou představu o aktuálních cenách za přepravu.

Funkce Statistiky navíc dokumentuje Vaše sjednané ceny z poptávek a objednávek, které můžete filtrovat buď podle dodavatele nebo relace. Mimoto máte k dispozici filtrování podle období, takže můžete sledovat vývoj Vámi sjednaných cen za přepravy - i to lze dále členit na jednotlivé dodavatele. Obráceně mají tuto funkci k dispozici také Vaši dodavatelé. Díky tomu můžete na základě dat, ale také s přihlédnutím k aktuálním vnějším vlivům sjednat novou cenu za přepravu.

Využívat data, bezpečně sjednávat ceny, cíleně disponovat

Vaším úkolem je rozpoznat, kdy je cena oprávněná. Dopravní barometr, uvedené aplikace od TIMOCOM a funkce Statistiky Vám k tomu poskytují fundovaný datový základ.

Získejte dobrý cit pro ceny běžné na trhu, optimalizujte dlouhodobě Vaše výdaje, zajistěte, že Vaši zákazníci i dopravci budou spokojení. Takto vytvoříte síť spolehlivých dodavatelů, kteří Vám budou nápomocni při zvládání Vašich logistických výzev.

Zkuste bezplatný test u TIMOCOM a disponujte na základě dat

Mohlo by Vás také zajímat:

Konsolidace přeprav v průmyslu a obchodě

Jak zadávací platformy pomáhají získávat nové trhy

Chytrá spolupráce v logistice: Jak úspěšně zapojit zákazníky do digitálního vývoje produktu

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru