Z logistiky 15.08.2023
6

Nejlepší místa pro logistické prostory: Které faktory jsou důležité?

Ještěrka ve skladu.

Výběr správné lokality pro logistické prostory je pro úspěch firmy klíčový. Protože správné umístění může vést nejen k vyšší spokojenosti zákazníků a nižším nákladům, ale také ke zvýšení konkurenceschopnosti a ziskovosti společnosti. V dnešním článku jsme pro vás shromáždili nejdůležitější faktory při výběru místa.

Výběr správné lokality pro logistické prostory je pro úspěch firmy klíčový. Protože správné umístění může vést nejen k vyšší spokojenosti zákazníků a nižším nákladům, ale také ke zvýšení konkurenceschopnosti a ziskovosti společnosti. V dnešním článku jsme pro vás shromáždili nejdůležitější faktory při výběru místa.

Jaké má být dobré místo pro sklad

1. Infrastruktura

Pro fungování logistických oblastí je nezbytná dobře rozvinutá infrastruktura. Místo by samozřejmě mělo být dostatečně zásobováno elektřinou, vodou a plynem. Rychlé připojení k internetu je také důležité pro zajištění efektivity procesů a komunikace v rámci společnosti i s dopravci. Zvláště rozhodujícím faktorem je také dopravní infrastruktura, zejména pro obchodní společnosti. Vhodnou lokalitu pro logistické prostory charakterizuje na jedné straně blízkost důležitých dopravních tras, jako jsou dálnice, železnice, letiště nebo přístavy. Kromě toho je výhodné, když jsou logistické prostory snadno dostupné pro zákazníky, dodavatele a zaměstnance. Zkrácením přepravních tras lze snížit logistické náklady a výrazně zvýšit úroveň služeb.

2. Náklady

Náklady na provoz logistických prostor se mohou výrazně lišit v závislosti na lokalitě. Je důležité vzít v úvahu cenu pronájmu nebo pořizovací cenu nemovitosti a také provozní náklady, jako jsou náklady na energie a pracovní sílu. Kromě toho je důležité ověřit, zda daná lokalita nabízí státní podporu. Zejména v případě mezinárodně působících společností je důležité výslovně se zabývat různými rámcovými podmínkami. Důvodem jsou daně a předpisy, které se mohou v závislosti na lokalitě značně lišit. Pokud nemáte (nechcete mít) vlastní sklady, můžete využít online platformy, jako je TIMOCOM Burza skladových prostor a získat tak přehled o různých nákladech jednotlivých skladů. Ve spojení s digitálními pomůckami, jako je vhodný plánovač tras a nákladů můžete provést úplnou kalkulaci nákladů a dosáhnout značných úspor.

3. Blízkost zákazníků a dodavatelů

Kromě nákladů hraje pro všechny zúčastněné strany roli i dostupnost skladu. Blízkost k zákazníkům může být například důležitou konkurenční výhodou při výběru lokality. Pokud se sklad nachází v blízkosti vašich zákazníků, může to zkrátit dodací lhůty a zvýšit spokojenost zákazníků. Rychlejší přístup k zákazníkovi také znamená, že můžete rychle reagovat na potřeby zákazníků a rychleji přizpůsobovat objednávky dodávek. Rychlé dodací lhůty jsou v dnešní době důležitým konkurenčním faktorem, a to nejen v online obchodování. Spolehlivé doručení tak může mít významný vliv na loajalitu zákazníků, a tím i na zvýšení prodeje. Blízkost dodavatelů může také zkrátit dodací lhůty a snížit logistické náklady. Je také snazší najít alternativní dodavatele, pokud se vyskytnou problémy v dodavatelském řetězci nebo pokud je v době špičky omezena nabídka vhodného volného vozu.

4. Konkurenční prostředí a flexibilita

Může mít smysl vyhnout se místům, kde již sídlí mnoho konkurentů. To totiž může vést k intenzivní konkurenci (také u dostupných poskytovatelů přepravních služeb) a následně k nižším maržím. Místo toho byste měli hledat místa, kde je dostatečná poptávka, ale kde zároveň není příliš mnoho konkurentů, kteří se ucházejí o zákazníky nebo dodavatele. Stejně důležitá je i flexibilita, aby bylo možné reagovat na neočekávané změny v podnikání. Sklad by měl být schopen rychle reagovat na změny v poptávce nebo v dodavatelském řetězci a provádět potřebné úpravy.

5. Velikost a množství skladů

Velikost a počet skladů závisí především na individuálních požadavcích vaší společnosti. V závislosti na velikosti společnosti a typu produktu a distribuce se doporučují různé sklady. Centrální, regionální a konsolidační sklady nebo sklady s malou poptávkou, mikrosklady a nanosklady umístěné co nejblíže oblasti poptávky. Existují velmi různé typy logistických prostor, jejichž počet a geografické rozložení závisí na segmentu podnikání. Obecně je důležité, aby sklady byly dostatečně velké pro efektivní skladování zboží, ale ne tak velké, aby se v nich plýtvalo místem. Při rozhodování je však třeba vzít v úvahu budoucí růst. Pokud dnes přemýšlíte o zřízení nového skladu, TIMOCOM Burza skladových prostor nabízí volné kapacity do doby, než se naplní potřeba vlastního skladu. Naopak lze přidat strategicky smysluplné skladovací kapacity, aby byly blíže zákazníkovi nebo aby se zkrátily přepravní trasy.

6. Další faktory při výběru lokality

Kromě obecně platných faktorů pro umístění existují i další oblasti, o kterých je třeba se informovat. Jedním z těchto faktorů je zabezpečení místa. Je důležité vybrat místo, kde je nízké riziko krádeže nebo vandalismu. Dostupnost bezpečnostních kamer nebo pracovníků ostrahy může také pomoci zvýšit bezpečnost místa. Dalším faktorem je dostupnost pracovní síly.  Lokalita by neměla být příliš vzdálená od obytných oblastí, aby přilákala dostatečný počet pracovníků. Důležité je také ověřit, zda pracovníci mají potřebné dovednosti a zkušenosti pro efektivní podporu provozu. Výběr skladů mohou zúžit i specifické vlastnosti vašeho výrobku. V závislosti na tom, jaké produkty distribuujete, byste měli myslet i na trvanlivost. Produkty s velmi krátkou dobou trvanlivosti, například ovoce a zelenina, by měly být co nejblíže místu konečné spotřeby. Tranzitní sklady jsou zde spíše nevhodné, protože nelze zaručit uchování výrobků. Existují také výrobky, které nejsou rozměrově stabilní, a proto vyžadují speciální sklady. Patří mezi ně například chemické výrobky, které ohrožují bezpečnost skladových prostor a okolního obyvatelstva. V takových případech musí být sklady umístěny v místě výroby a mohou být doplněny pomocí speciálních skladů v místě spotřeby. Je také třeba zvážit manipulaci s výrobky, protože některé výrobky by se neměly přenášet nebo se jich dotýkat příliš často. Dobrým příkladem jsou kapaliny a volně ložené zboží, protože například časově náročné dekantování může způsobit nárůst nákladů nebo ovlivnit kvalitu.

Najděte si sklad, který vám vyhovuje 

Výběr správné lokality pro logistické prostory je pro firmy důležitým rozhodnutím. Je důležité si uvědomit, že význam těchto faktorů se může v jednotlivých odvětvích a společnostech lišit. Například společnost, která se zaměřuje na online maloobchod, může klást větší důraz na blízkost velkého distribučního centra než na blízkost letiště. Proto by každá společnost měla před rozhodnutím o umístění pečlivě zvážit, které faktory jsou pro její konkrétní požadavky nejdůležitější. Mimořádně důležitý je také stupeň technické automatizace, a to nejen v rámci skladů. Klíčové jsou samozřejmě optimalizovaný příjem zboží, rozumná skladová struktura a inteligentní strategie vychystávání. Nepodceňujte však také sledování zboží, abyste zefektivnili řízení ramp nebo měli neustále přehled o stavu zásob.

Když se ve skladu schovává nejen zboží, ale i zisky

Udržitelné sklady: Čím se liší a jak je můžete optimalizovat

Jak efektivně zvládnout nedostatek skladů

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru