Z domova 17.07.2020
5

SomŠofér – za volantem ve Švýcarsku

Rozhovor s Martinem Malecem alias SomŠofér

TIMOCOM blog|SomŠofér a videa z kamionové dopravy

Vystudoval informační a digitální technologie a dnes řídí kamion. Co ho přitáhlo za volant a proč se rozhodl trávit život na cestách? Kvůli práci navíc odešel žít do zahraničí. Je život řidiče na Slovensku a ve Švýcarsku stále propastně rozdílný? Martin o své práci natáčí videa a nebojí se říkat věci na rovinu. Jeho videa jsou plná krásných záběrů a mnoha informací z praxe. Velkou skupinu fanoušků tvoří dokonce malé děti. Je tohle do budoucna jedna z cest, jak nadchnout mladé řidiče? Věříme, že ano.

Jaká je Vaše původní profese a co Vás nasměrovalo za volant kamionu?

Vyštudoval som SSOSTA Poprad, odbor Informačné a digitálne technológie a hneď po strednej škole som začal pracovať vo firme môjho známeho. Nebola to ťažká práca, no ani veľmi dobre platená. Môj otec jazdí na kamióne celý život. Celé detstvo bol mojím vzorom, vozil som sa s ním každé prázdniny a chcel som byť ako on.

Vodičák a všetky kurzy, ktoré dnes mladý človek potrebuje nato, aby mohol jazdiť, stoja veľmi veľa. Pre mladého chalana sú to veľké čísla, veď len KKV kurz (Kvalifikačná karta vodičov) stojí vyše 700 euro, ak ste nováčik. Všetko mi to zaplatil otec s tým, že bude rád, ak si tým pomôžem a finančne prilepším.

Spravil som si všetky „papiere" a čakal som, či bude nejaký zamestnávateľ ochotný dať do rúk 17 metrov dlhý a 40 ton ťažký stroj 20 ročnému chlapcovi. Podarilo sa. A zas to bola otcova zásluha. Vzal si ma do dvojky a zaručil sa, že ma zaučí. Bolo to celé iba na skúšku a dopadlo to tak, že dnes jazdím ôsmy rok.

Kdy jste se rozhodl, že o své práci začnete natáčet videa a stane se z Vás YouTuber?

YouTuber je podľa mňa osoba, ktorá má youtube ako full time job. Naplno tvorí a táto platforma ho živí. Ja som vodič kamiónu, ktorého prácou je jazdiť a zásobovať obchody a sklady. Na youtube len prezentujem svoju prácu a snažím sa ľuďom ukázať, že nie každý kamionista je taký, ako si ho ľudia predstavujú. Vieme o tom každý svoje. Chcel som sa už dlhšie venovať videu a hľadal som spôsob, ako to robiť. Napadlo ma, že by som mohol natáčať svoju prácu. Niekoho by to mohlo zajímať, povedal som si. Snažím videá robiť inak, ako len nastaviť kameru na cestu a rozprávať. Toto bol cieľ a ja som veľmi šťastný, že sa to ľuďom páči.

Nyní žijete a pracujete ve Švýcarsku. Co vnímáte jako největší rozdíl v pracovním životě řidičů tam a na Slovensku?

Ťažká otázka. Ja som po Slovensku jazdil len vtedy, keď naše ťahače mali ísť na STK. Aj to len Jarovce-Senec a späť. Síce som pracoval pre slovenskú pobočku SCHÖNI TRANSPORT, no jazdili sme len po západnej Európe. Do práce sme jazdili na turnusy dodávkou. Z rozprávania viem, že na Slovensku je to vo veľkej časti zdieranie vodičov, česť výnimkám. Byť zatvorený v kabíne mesiace, nevidieť vyrastať deti, byť prakticky cudzí človek pre rodinu a to za almužnu. Podarilo sa mi dostať priamo pod švajčiarskeho zamestnávateľa pod podmienkou, že sa presťahujem. Tak sme sa
s priateľkou (teraz už manželkou) zbalili a šli sme do sveta. Som každý večer doma, zaplatené je to relatívne dobre. Takto mi to teraz vyhovuje. V budúcnosti by som sa však rád vrátil domov na Slovensko, predsa len nám chýba rodina a priatelia. Všetko má svoje plusy aj mínusy.

Jaký je Váš nejoblíbenější tahač a se kterým návěsem nejraději jezdíte?

Jazdil som na ťahači Renault, Scania, DAF aj Mercedes. Každý bol iný. Posledné 2 roky som mal DAF CF. Niekto by povedal, že je to malé, nie je tam veľa miesta, no ja som bol veľmi spokojný. Momentálne jazdím DAF XF 106, ktorý mi komfortom a jazdnými vlastnosťami vyhovuje vo všetkom. Čo sa týka návesov, najlepšie sa mi pracovalo s posuvnou podlahou. Tie náklady neboli vždy voňavé a bezproblémové, no ja som to mal rád. Teraz ťahám plachtový náves Schwarzmüller,
na ktorom je vzadu namiesto dverí hydraulická rampa. Je veľká pomoc, keď si viete tovar z návesu zložiť na zem.

Jaký čas Vám zabere vytvořit kvalitní video, než ho zveřejníte online?

Nové video vychádza každý piatok. Je náročné to časovo všetko skĺbiť, ale robím čo môžem. Povedal by som, že dokážem video spraviť za 6, niekedy 7 hodín. Veľmi záleží od toho, čo v tom videu bude a ako náročné sú jednotlivé pasáže a strihy. Pre spestrenie používam aj dron, dajú sa s ním urobiť naozaj krásne zábery na vašu kamiónovú súpravu z vtáčej perspektívy.

Čeho chcete dosáhnout Vašimi videi a co chcete říct Vašim fanouškům?

Naša práca je krásna, každý deň je iný. Chcel som to ukázať ľudom a vidím, že existuje komunita, ktorú to baví. To ma teší a posúva ďalej.

S kým jsme si dnes povídali?

Jmenuje se Martin Malec a je mu 27 let. Kamion řídí téměř 8 let a ve Švýcarsku žije 3 roky. Jezdí pro firmu Schöni Transport AG vnitrostátní přepravy, což znamená, že spí každý den doma. Ráno do kamionu nasedne, odjezdí a jde domů. V kamionu spí jen velice zřídka, dle jeho slov za 3 roky ve Švýcarsku v něm spal snad jen 3x. Videa na youtube zveřejňuje od září 2019 a získal tak už víc než 9 tisíc odběratelů.

 

Na youtube kanálu SomŠofér je už dnes více než 80 videí a každý týden přibývá nové. Přejeme Vám příjemnou zábavu!

 

Další články na toto téma:

Z kamioňáka youtuberem

 

Nejčtenější články:

Záludná cenová spirála: krátkodobě ušetřit, dlouhodobě draze zaplatit

Najděte vhodný systém pro plánování a řízené přepravních procesů

 

Keywords:

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru