Z logistiky 20.11.2023
5

Správný typ palety pro váš dodavatelský řetězec

Palety.

Každý, kdo se pohybuje v logistice, se nutně setká s pojmem paleta. Jedná se o hlavní přepravní pomůcku, která v závislosti na účelu použití existuje v různých velikostech, tvarech a materiálech. Palety zjednodušují manipulaci se zbožím a nákladem a díky své stohovatelnosti umožňují lepší využití prostoru ve skladu nebo nákladním automobilu. Ale není paleta jako paleta. Existují různé typy a oblasti použití a těm se podrobněji věnuje tento článek. 

Další zajímavé články ze světa silniční nákladní dopravy: Přihlaste se k odběru našich novinek z oblasti logistiky a pravidelně dostávejte nejnovější informace z oboru! 

 

Běžné typy palet 

Gablerův hospodářský slovník definuje pojem „paleta“ jako „standardizovanou trvanlivou plošinu jako základnu pro stohovatelné zboží, se kterou lze manipulovat jako s nakládací jednotkou pomocí vysokozdvižných vozíků“. Palety však lze klasifikovat podle různých kritérií, například podle materiálu, tvaru, velikosti nebo oblasti použití. V následujícím textu vám přinášíme stručný přehled nejběžnějších typů palet. 

 

Dřevěné palety

Dřevěné palety jsou jedním z nejběžnějších typů palet. Aby se zabránilo dovozu choroboplodných zárodků, existují předpisy o ošetření dřeva, které se mimo jiné zahřívá při určitých teplotách, aby se denaturovaly bílkoviny, které obsahuje. Ačkoli teoreticky lze k výrobě použít téměř všechny druhy dřeva, povoleno je pouze 17 z nich, včetně javoru, břízy, dubu, borovice a jilmu. 

Když se řekne dřevěná paleta, většina lidí si představí europaletu (také EUR paleta nebo Europool paleta). Tento typ je v Evropě velmi rozšířený a používá se zejména pro přepravu spotřebního zboží, například při rozvozu do supermarketů. Předpisy pro europaletu podle normy EN 13698 stanoví, že má rozměry 1 200 mm x 800 mm x 144 mm. Lze ji zvedat a přepravovat ze všech čtyř stran a  pojme 0,4 ložných metrů. 

Hlavní výhodou práce s europaletou je, jak název napovídá, možnost výměny palet prostřednictvím paletového fondu. O tom, jak funguje výměna palet, a o užitečných odborných tipech na toto téma jsme se již zmiňovali v jiných článcích na blogu. 

Kromě europalet však existují i další typy dřevěných palet. Patří sem například paleta typu CP, která byla vyvinuta speciálně pro různá průmyslová odvětví, jako je potravinářský a chemický průmysl. 

Dřevěnou paletou, která se liší od ostatních svého druhu, je paleta typu INKA, která je vyrobena z lisovaného dřeva a kterou lze prázdnou snadno skládat na sebe, aby se ušetřilo místo. 

 

Plastové palety 

Oblíbenou alternativou k dřevěným paletám jsou palety plastové. Většinou se používají jako jednorázové nebo opakovaně použitelné palety. Jednorázové plastové palety jsou vyrobeny z materiálů, jako je polypropylen (PP) nebo polyethylen (PE), a jsou proto lehké, ale přesto mají vysokou nosnost. Po přepravě je lze recyklovat a jejich výhodou je, že je není třeba ošetřovat proti škůdcům nebo vlhkosti. 

Opakovaně použitelné plastové palety jsou vyrobeny z odolného plastu, a proto jsou trvanlivé, nárazuvzdorné a odolné vůči vlhkosti. Používají se zejména v uzavřených dodavatelských řetězcích, kde je lze po vyložení vzít zpět a znovu použít. 

V odvětvích se zvlášť přísnými hygienickými předpisy, například ve farmaceutickém nebo potravinářském průmyslu, se používají hygienické palety, které jsou vyráběny speciálně pro tento účel. Obvykle se snadno čistí a jsou odolné vůči chemikáliím. Použití tohoto typu palet má minimalizovat riziko kontaminace. 

 

Kovové palety 

Kovové palety se pro svou odolnost a robustnost používají především v přepravě. Ocelové palety se například často používají v průmyslovém prostředí, jako je strojírenství nebo zpracování kovů, kde mohou být vystaveny mechanickému a chemickému namáhání. 

Hliníkové palety jsou naopak obzvláště lehké a odolné proti korozi, takže jsou vhodné pro použití v oblastech, kde je výhodou snadná manipulace. Hliníkové palety se používají také v potravinářském průmyslu, protože jsou hygienické a nerezaví.

Podobné výhody mají i palety z nerezové oceli, které jsou navíc mimořádně odolné proti korozi, a proto jsou vhodné pro použití v oblastech, kde je důležitá hygiena a čistota. 

 

Speciální palety 

V silniční nákladní dopravě se používají také různé typy speciálních palet, které byly vyvinuty speciálně pro určité požadavky nebo odvětví. Patří mezi ně ploché palety, které nemají žádný rám a tvoří je pouze rovný povrch. Často jsou perforované, což je odlehčuje a zlepšuje větrání. Nejčastěji se používají v průmyslových odvětvích, jako je zemědělství, průmysl stavebních materiálů nebo pro skladování velkých a objemných výrobků. Kromě plochých palet existují i další speciální palety, které se používají například pro přepravu nebezpečného nebo citlivého zboží. Existují také firmy, které nabízejí výrobu speciálních palet podle vašich individuálních požadavků. 

 

Kritéria výběru správné palety

Výběr správného typu palety závisí na několika faktorech, včetně typu přepravovaného zboží, požadavků dodavatelského řetězce, skladovacího prostředí a dalších specifických potřeb. Zde je několik otázek, které vám pomohou vybrat správný typ palety:

  • Jaké zboží chcete přepravovat? Zvažte typ, hmotnost, velikost a citlivost zboží. Těžké nebo křehké zboží může vyžadovat robustní nebo speciální typy palet pro zajištění bezpečné přepravy.
  • Jak vypadá váš dodavatelský řetězec? Zvažte jednotlivé kroky v dodavatelském řetězci, jako je nakládka, přeprava a vykládka, a zvažte, jaké požadavky v tomto procesu vznikají. Vezměte například v úvahu, zda mají být palety stohovatelné nebo přepravované vysokozdvižným vozíkem. 
  • Jaké faktory prostředí je třeba vzít v úvahu? Všímejte si vlivů, kterým jsou palety během přepravy vystaveny. Například zda mohou zmoknout nebo přijít do styku s chemikáliemi. 
  • Existují specifické požadavky? Zjistěte, zda je třeba dodržovat nějaké zvláštní požadavky, například hygienické nebo bezpečnostní předpisy. 
  • Jak vypadá poměr užitku a nákladů? Vaše volba by měla být ekonomicky rozumná a funkční. Zvažte aspekty, jako jsou pořizovací náklady, opakované použití, trvanlivost a efektivita přepravy.

Může být také užitečné obrátit se na odborníky nebo dodavatele palet, abyste si ujasnili konkrétní otázky a získali doporučení na základě vašich požadavků. Důkladná analýza výše uvedených faktorů pomůže vybrat správný typ palety, který nejlépe splní požadavky vašeho dodavatelského řetězce.

 

Správný typ palety pro efektivní a bezpečný dodavatelský řetězec

Výběr správného typu palety je pro efektivní a bezpečný dodavatelský řetězec zásadní. V závislosti na druhu přepravovaného zboží, požadavcích dodavatelského řetězce, environmentálních faktorech a specifických požadavcích je třeba zohlednit různá kritéria. Dřevěné palety, plastové palety, kovové palety a speciální palety mají každá své výhody a možnosti použití. Pečlivá analýza těchto faktorů a případné odborné poradenství vám pomohou vybrat správný typ palety, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Použitím správných palet můžete usnadnit manipulaci se zbožím, optimalizovat využití prostoru a zajistit plynulý tok v dodavatelském řetězci.

 

Chcete si ještě více zdokonalit své znalosti logistiky v silniční dopravě? Přihlaste se k odběru našich novinek z oblasti logistiky a buďte v obraze! 

 

Mohlo by Vás zajímat:

Využívání europalet – paletový dluh a jak se mu vyhnout

Bude výměna palet brzy digitální? Výzvy a tipy odborníků

Důležité informace o zajištění nákladu v silniční dopravě

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru