Z logistiky 10.10.2023
4

TIMOCOM Pomoc při rozjezdu: Ve 4 krocích k řidičskému průkazu na nákladní vozidla

Pán sedící v kamionu.

Už dlouho sníte o práci řidiče kamionu? Pak potřebujete především jednu věc: řidičský průkaz na nákladní vozidla. V tomto článku na blogu se dozvíte, jak přesně vypadá cesta k získání řidičského průkazu pro nákladní vozidla a na co si musíte dát pozor.

Jaké požadavky musím splnit?

Před přihlášením k výcviku k získání řidičského oprávnění na nákladní vozidla se musíte ujistit, že splňujete následující požadavky:

  • Musí vám být alespoň 21 let (18 let s omezením nebo v kombinaci s průkazem profesní způsobilosti s rozšířeným školením).

  • Musíte mít řidičský průkaz minimálně skupiny B.

Splňujete všechna kritéria? Skvělé! Pak jdeme na to!

 

Ve 4 krocích k řidičskému průkazu na nákladní vozidla

 

1. Najděte si vhodnou autoškolu

Prvním krokem je výběr správné autoškoly. Abyste si našli autoškolu, která bude vám a vašim potřebám dokonale vyhovovat, měli byste výběru věnovat dostatek času. Porovnejte nabídky různých autoškol a najděte si renomovanou autoškolu, která vám nabídne komplexní výcvik s kvalifikovanými instruktory.

 

2. Teorie předchází praxi

Stejně jako řidičský průkaz na osobní automobil se i výcvik pro získání řidičského průkazu na nákladní vozidlo skládá z teoretické a praktické části. Před zahájením praktického výcviku musíte absolvovat teorii. V této fázi získáte základní znalosti z oblasti bezpečnosti silničního provozu, upevňování nákladu, dopravního práva a techniky vozidel.

Na konci teoretické výuky se koná zkouška. Tato teoretická zkouška se skládá z 25 různě bodově ohodnocených otázek z celkových 856. Abyste testem prošli, musíte nasbírat alespoň 43 bodů z 50. Tím však dotazování nekončí, protože je nutné ještě správně zodpovědět tři otázky z techniky. Jejich znění záleží čistě na vás, protože si je losujete z celkem 45 otázek. Pro získání řidičského průkazu na nákladní vozidla je třeba absolvovat 38 výukových hodin, případně 19 hodin v rámci individuálního výcviku, přičemž každá taková hodina trvá 45 minut reálného času. 

 

3. Z učebny na silnici

Posledním a nejdůležitějším krokem na cestě k získání řidičského průkazu pro nákladní vozidla je praktický výcvik. Doprovodí vás zkušený instruktor, který vás naučí základním dovednostem při řízení nákladního vozidla.

 

To zahrnuje:

  • rozjezd,
  • řazení,
  • brzdění,
  • parkování,
  • couvání
  • a jízdu v silničním provozu.

 

Praktická zkouška se skládá z různých úkolů, které musíte zvládnout v reálných podmínkách.

Minimální počet výukových hodin (1 h = 45 min. reálného času) je v praktické přípravě ustanoven na 26. Praktická údržba vozidla se vyučuje čtyři hodiny, stejně tak i praktická zdravotní příprava.

 

4. Vždy aktuální

Udělali jste řidičské zkoušky? Skvěle! Něco však stále chybí: Kromě řidičského průkazu musí všichni profesionální řidiči předložit doklad o tzv. profesní způsobilosti řidiče.

Školení a výcvik pro získání průkazu profesní způsobilosti musí vždy probíhat podle zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a prováděcí vyhlášky č. 156/2008 Sb. Cílem školení je zvýšit bezpečnost silničního provozu a zlepšit dovednosti řidičů nákladních vozidel. Školení k průkazu profesní způsobilosti řidiče můžete absolvovat v akreditovaném školicím středisku.

Jeho získání předchází školení v délce 140 hodin, které se skládá ze 130 hodin teorie a 10 hodin jízdy. Poté je nutné složit zkoušky na příslušném odboru dopravy a po jejich absolvování je uchazeči za poplatek 200 Kč vydán profesní průkaz.

 

V oblasti teorie získáte znalosti v následujících oblastech:

  • dopravní právo
  • bezpečnostní předpisy
  • ochrana zdraví
  • ekologická jízda
  • ekonomická jízda

     

V praxi si procvičíte techniku jízdy a naučíte se, jak předcházet nehodám. Na konci školení obdržíte osvědčení, že jste kvalifikovaný profesionální řidič.

Kvalifikace řidiče z povolání musí být každých pět let obnovována opakovacím školením.  Můžete tak aktualizovat své znalosti a dále zlepšovat své dovednosti.

Je důležité, abyste kvalifikaci profesionálního řidiče dokončili včas, jinak o řidičský průkaz přijdete a nebudete moci pracovat jako profesionální řidič.

 

Cesta je cíl

Cesta k získání řidičského průkazu pro nákladní vozidla může být náročná. Správným tréninkem a přípravou však rychle dosáhnete svého cíle. Vyberte si renomovanou autoškolu a investujte čas a úsilí do teoretické a praktické výuky. Nezapomeňte si také doplnit kvalifikaci řidiče z povolání, abyste mohli kariéru řidiče nákladního vozidla úspěšně zahájit. Takto položíte základní kámen pro založení vlastní dopravní firmy.

Pokud se rozhodnete jít touto cestou, prvním úkolem je získat pro nově založenou dopravní firmu zakázky. TIMOCOM Marketplace vám od šesti měsíců vaší existence na trhu nabízí možnost najít nové zákazníky a vybudovat síť spolehlivých obchodních partnerů.

 

Zní to zajímavě? Pak si nenechte ujít příležitost! Vyzkoušejte si nezávazně TIMOCOM Marketplace a využijte až milion nabídek přeprav a volných vozů každý den.

 

Mohlo by Vás zajímat:

TIMOCOM Pomoc při rozjezdu: Jak založit dopravní firmu?

TIMOCOM Pomoc při rozjezdu: Z čeho se skládají výdaje na dopravu?

Dopravní firma: Jak získat zakázky

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru