08.09.2022
7

Jak založit autodopravu

Praktický průvodce - jak na podnikání v autodopravě

Bílý kamion na silnici

Kdo by se nechtěl stát svým vlastním šéfem? Vlastní dopravní firma je skvělým způsobem, jak toho dosáhnout. 
Velikost světového trhu nákladní dopravy se odhaduje na 2 945,6 miliard dolarů a stále roste. K růstu přispěla vyšší poptávka po online nákupech způsobená celosvětovou pandemií.  
I když dopravní firmy mohou trápit rostoucí náklady na pohonné hmoty, odvětví jako celek bude nadále růst. Díky tomu je právě teď ten nejlepší čas pro zahájení vlastního podnikání v autodopravě. 
Náš praktický průvodce Vám poradí s potřebným kapitálem, Vašimi zákonnými povinnostmi, výběrem správných vozidel a zaměstnanců a jak získat práci. 
 

Chcete automaticky dostat informaci, pokud například vyjde nový článek? Zaregistrujte zde Vaši e-mailovou adresu:

Odebírat novinky z logistiky

3 důvody pro založení dopravní firmy

Pokud jste přemýšleli o tom, že se stanete OSVČ a začnete podnikání v autodopravě, existují tři hlavní důvody, proč je to dobrý nápad.

Pro vstup do odvětví nákladní dopravy nejsou složité vstupní požadavky, což šetří čas na školení. Znamená to, že dopravní firma se dá založit relativně rychle.

K založení dopravní firmy nepotřebujete ve srovnání s jinými podniky velký kapitál.

Mnoho lidí by rádo řídilo svou vlastní firmu. A podnikání v autodopravě je skvělý způsob, jak toho dosáhnout. Můžete řídit svůj čas tak, aby byl v souladu s Vaším osobním životem; můžete se rozhodovat sami a nemusíte se nikomu zodpovídat.

Kolik peněz si vyžádá dopravní firma na začátku podnikání?

Například ve Velké Británii stojí zahájení podnikání s jedním vozem v průměru 34 048 liber (přibližně 960 000 korun). Tato částka zahrnuje mzdy, cenu koncese, pojištění, pohonné hmoty a školení.

Své vybavení si také můžete pronajmout, což pomůže snížit Vaše náklady. Pokud jste v oboru nováčkem, může být také dobré začít pomalu a před rozšířením a investováním do drahého vybavení, jako jsou vozidla, zjistit, jak to v oboru chodí.

A jaké jsou náklady na podnikání v autodopravě?

Zahájení podnikání v autodopravě nemusí vyžadovat mnoho peněz, ale musíte zvážit své průběžné náklady.

Ty budou zahrnovat mzdy, údržbu a nákup vozidla, pronájmy, pojištění, silniční daň, mýtné a školení.

Náklady můžete snížit tím, že budete sami jezdit, nicméně dopravní firma bude vyžadovat další zaměstnance, jako například administrativního pracovníka.

Povinnosti dopravní firmy dané zákonem

Stejně jako u každého dalšího podnikání, i při podnikání v autodopravě budete mít zákonem dané povinnosti. 

Budete potřebovat živnostenský list. Pro podnikání v tomto oboru je potřeba také koncese pro obor autodoprava, pro kterou je nutno splňovat určité podmínky zákona o silniční dopravě.

Dopravní firma se neobejde bez vozidel. Banka nebo daňový poradce Vám musí vystavit potvrzení o potřebných finančních prostředcích, které je nutné přiložit při podání žádosti o povolení pro účely podnikání v autodopravě.

Zákon také pro dopravní firmy vyžaduje pojištění, které kryje například takzvané škody na zboží nebo škody vzniklé v důsledku zpoždění. Jde o pojištění nákladního vozu, pojištění odpovědnosti dopravce a doplňkové pojištění. Pokud máte zaměstnance, je nutné uzavřít také zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele.

Zákony se mohou měnit, takže byste si měli prostudovat nejnovější pravidla a předpisy v odvětví nákladní dopravy a sledovat novinky.

Kde dopravní firma získá základní školení v oblasti přepravy zboží?

Zákon o silniční dopravě vyžaduje odbornou způsobilost odpovědného zástupce firmy, proto je potřeba absolvovat zkoušku na odboru dopravy příslušného krajského úřadu. Specializované školicí kurzy nabízí například Akademie silniční dopravy ve školicím středisku Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA, z.s.

Jedním z nejdůležitějších školicích kurzů, které byste měli absolvovat, je školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, abyste zajistili, že budete plnit své povinnosti vůči svým řidičům.

Začněte utvářet své podnikání v autodopravě

Poté, co splníte všechny hlavní požadavky, které potřebujete k zahájení podnikání v autodopravě, je čas zformovat Vaši firmu tak, aby vyhovovala Vašim potřebám a možnostem.

Zaměřte se na určitý segment trhu

To nejlepší, co může dopravní firma udělat, je zaměřit se na konkrétní sektor, kterému se bude věnovat. To se pro Vás stane přínosem, protože se v takovém segmentu trhu stanete odborníkem, což může Vaše podnikání v autodopravě odlišit od ostatních a lépe tak přilákat zákazníky.

Pokud již v nějakém segmentu máte zkušenosti, bylo by dobré zvolit tento, protože již víte, jak to v něm chodí.

Váš segment trhu bude také definován místem podnikání. Pokud jako dopravní firma chcete působit v určité lokalitě, musíte zajistit to, že zboží, které chcete přepravovat, je v této lokalitě žádané.

Výběr segmentu trhu ovlivní také typ vozidla, které potřebujete. Některá vozidla jsou přitom dražší než jiná. Možná si tak budete chtít vybrat segment trhu, který Vám umožní mít menší vozidlo.

Vyberte si správná vozidla

Pro dopravní firmy je mnoho možností, které závisí na typu zboží, které chtějí přepravovat, a na terénu, po kterém budou vozidla jezdit.

Nemusíte kupovat nové auto, protože stejně dobře může fungovat i ojeté vozidlo. Vozidlo si také můžete pronajmout a snížit tak svou počáteční investici.

Typy přívěsů, které používáte, ovlivní vozidlo, které potřebujete. Pokud například používáte pouze návěsy, budete potřebovat 44tunový tahač.

Plachtové návěsy jsou vhodné pro řadu různých průmyslových odvětví, pokud plánujete přepravu různého zboží. Ty Vám také umožní větší výběr typu vozidla, které potřebujete.

Zvolte lokalitu

Možná budete chtít vybrat místo blízko Vašeho bydliště, abyste ušetřili čas a peníze. Vaše dopravní firma musí být také blízko hlavních tras, abyste ušetřili čas a palivo při cestě ze skladu na trasu.

Některé oblasti budou, co se týče skladů, dražší než jiné, takže je dobré zkontrolovat ceny, které se v různých oblastech platí.

Nastavte ceny

Budete-li chtít být jako dopravní firma konkurenceschopní, budete muset nabízet nízké ceny. Pokud můžete své podnikání v autodopravě začít nabídkou nižších cen než Vaši konkurenti, měli byste rychle sehnat práci. Své ceny budete moci zvýšit poté, co se na trhu zavedete.

Získejte správný personál

Při najímání zaměstnanců je důležité, abyste získali jejich reference a reference prověřili. Úspěch Vašeho podnikání závisí na správných lidech. Pokud Vaši řidiči nejsou spolehliví, poškodí to rychle Vaši pověst.

Budete potřebovat zaměstnance, které budou mít zákazníci rádi a kteří naopak zákazníkům zajistí to největší pohodlí.

Nejde jen o to zaměstnat ty nejlepší lidi. Je potřeba se o ně také náležitě starat pomocí průběžného školení, poskytování podpory a poskytování správných zdrojů.

Jak nalézt náklad pro svůj vůz

Existuje mnoho způsobů, jak jako dopravní firma najít práci. Můžete vytvořit webové stránky, vytvořit síť kontaktů nebo využít marketing.

K propagaci své firmy můžete vytvořit jednoduchou webovou prezentaci, ale k zajištění návštěvníků bude potřeba nějaký čas. Jakmile na svých webových stránkách získáte návštěvnost, pokuste se od návštěvníků získat informace, i kdyby mělo jít jen o e-mail. Pomůže Vám to vytvořit seznam potenciálních zákazníků, kterým potom pomocí e-mailu můžete nabízet služby.

Udělejte si ve Vaší oblasti seznam aktivních firem, které odpovídají Vašemu segmentu trhu, a kontaktujte je buď telefonicky, pomocí sociální sítě LinkedIn nebo e-mailem.

Můžete také inzerovat prostřednictvím digitálních kanálů, jako jsou sociální média, nebo posílat potenciálním zákazníkům tištěné marketingové materiály. Tyto náklady musíte při zakládání dopravní firmy vzít v úvahu.

Zaregistrujte se na burze nákladů

Můžete se také zaregistrovat na burze nákladů, jako je TIMOCOM, aby za Vás Vaši nákladní dopravu spravovala. Burza nákladů pomáhá zefektivnit podnikání a ušetří Vám peníze a stres. Stav svého nákladu můžete kdykoli zkontrolovat, abyste se ujistili, že Vaše podnikání v autodopravě běží hladce.

Burza nákladů Vám také ušetří hledání kontaktů. Začínající dopravní firma může budováním databáze kontaktů strávit dlouhý čas. TIMOCOM nabízí rozsáhlou síť potenciálních obchodních partnerů.

Jako první evropský logistický systém a Marketplace Vás můžeme propojit se silničními dopravci, speditéry a obchodními společnostmi. 

Začátek podnikání v autodopravě může nahánět strach a mít partnera, jako je TIMOCOM, aby Vás vedl, může pomoci k úspěchu Vaší dopravní firmy.


Začít podnikání v autodopravě není snadné, ale používání burzy nákladů Vám může díky automatizovaným úkolům a absenci skrytých poplatků pomoci zbavit se stresu.

Pokud chcete více informací o tom, jak Vám můžeme pomoci s nastavením Vaší dopravní firmy, kontaktujte nás ještě dnes.



Mohlo by Vás také zajímat:

Jak se vyhnout jízdám naprázdno s 5 tipy od TIMOCOM

Digitalizace je zdatným pomocníkem

Digitalizace jako konkurenční výhoda

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru