Z domova 22.06.2021
5

Jak a kde získat vzdělání pro uplatnění v logistice?

Studenti dopravních škol se účastní výuky Smart Logistic System od TIMOCOM

Na počátku cesty každého člověka je vzdělání. TIMOCOM se zabývá děním v dopravním a logistickém odvětví komplexně, a tak došlo i na aktivní navázání vztahů se školami. Rozhovor na téma vzdělání v logistice nám poskytl Mgr. Ivo Teplý, ředitel SOŠ Nové Město na Moravě, a Ing. Jana Düringerová, zástupkyně ředitele SŠ logistické Dalovice. Smart Logistics System je součástí výuky obou středních škol.

Více o Smart Logistics System

Vznik spolupráce mezi TIMOCOM a středními školami s dopravním zaměřením

V roce 2015 se společnost TIMOCOM stala partnerem celostátní soutěže Logistik Junior SŠ, která se koná na půdě SŠ logistické Dalovice. V této soutěži si mohou žáci dopravních a logistických škol vyzkoušet své znalosti v řešení přepravy zboží, včetně balení, výběru dopravy a zajištění přepravní dokumentace. Testovány jsou znalosti z ekonomiky i schopnosti týmové práce.
„Hledali jsme způsob, jak našim žákům přiblížit co nejvíce praxi v dopravním oboru,“ vzpomíná Ing. Jana Düringerová. „Vzdělávací systém neposkytuje žádný program, který by suploval práci logistiků v silniční dopravě. Mnoho žáků chodí na praxi do spedičních firem, kde se systém od TIMOCOM používá. Vzájemná spolupráce s TIMOCOM byla vítaným řešením a žáci získali další bonus do svého portfolia.“

Více o partnerských školách

SOŠ Nové Město na Moravě

Ředitel Ivo Teplý podporuje rodinný přístup a heslo „U nás je dobře“, platí jak pro učitele, tak pro žáky. Hlavní vizí je Respekt, a to vzájemný. I žáci mají možnost vyjádřit se k výuce.  

Současná podoba vznikla sloučením tří škol a jedním z oborů, který se zde vyučuje je Logistika v dopravě. „Potýkáme se s nedostatkem žáků, který je spojený s trendem posledních desetiletí, umísťovat děti na gymnázia, kde nezískají zaměření, ale musí pokračovat na vysoké školy. Díky tomu potom ve firmách chybí střední management. Rodiče často nemají jasnou představu o tom, co skutečně obor logistiky obnáší a čím se vlastně jejich dítko bude živit. To je na škodu, protože nedostatek kvalifikovaných pracovníků v oboru logistiky žákům zaručuje, že se absolventi o své uplatnění rozhodně bát nemusí,“ zakončuje Mgr. Teplý.

SŠ logistická Dalovice v západních Čechách

Škola je jediná svého druhu v Karlovarském kraji a je výhodně umístěna nedaleko průmyslové zóny u Chebu. Žáci se zde setkávají se všemi druhy logistiky. Obor Logistické a finanční služby je zaměřen na finanční sféru a cestovní ruch, obor Provoz a ekonomika dopravy se věnuje zasilatelství, dopravě a logistice. Zde nouzi o studenty nemají, mnoho rodičů pracuje v uvedené průmyslové zóně, vnímají své zaměstnání jako atraktivní a vedou k němu i své děti.  

Jak se žáci seznamují se systémem od TIMOCOM

Informace o Smart Logistics System jsou v obou školách součástí denního vyučování. Žáci, kteří se chtějí dozvědět více, se mohou účastnit intenzivního kurzu. Na jeho konci musí vypracovat komplexní úlohu a získají certifikát. Během výuky se dozví, jak se vyhledávají přepravy a volná vozidla v rámci celé Evropy, kalkulují trasy v mapách, a poznají různá propojení činností, které jsou pro dispečery a speditéry důležité. „Žáci oceňují, že je celý program v češtině. Možnost přepínat jej do jiných jazyků a procvičit si tak odbornou terminologii třeba v němčině, angličtině nebo italštině, je příjemný bonus navíc“, chválí si Jana Düringerová.

Logistika se vyvíjí dynamicky ve znamení digitalizace a propojování. Jaký vliv to má na školství?

„Tento trend se promítá silně i do vzdělávání, a to zejména v této době. Snažíme se žákům přinášet informace a poznatky jak z digitalizace, tak z Průmysl 4.0. Vybraní žáci navštívili již 2x veletrh v Mnichově a dvě třídy se účastnily veletrhu v Brně – Transport a logistika“, říká Jana Düringerová.

„Distanční výuka, kterou přinesla pandemie covid 19 nás nijak nepřekvapila“, dodává Ivo Teplý. „Již řadu let používáme bohatou nabídku od Google. Sdílíme jeho pomocí různé výukové materiály či používáme Google Meet. Výuka v digitální formě tedy pro žáky nebyla žádným překvapením.

Plníme však i druhou funkci, nejen odborníka, ale i výchovy člověka. Chceme se s žáky vidět živě, mít s nimi vztah. Odbornost je možné učit na dálku. Ale velmi si přeji, aby se žáci vrátili zase do školy. Člověka nelze „online“ naučit, aby chodil rád do práce. Aby pracoval pro firmu s chutí, měl k práci vztah a kladný přístup. Ve škole máme několik fiktivních firem, kde je možné si vše ohledně řízení firmy vyzkoušet. Například bufet „U 8 přátel“ – žáci musí zvládnout ekonomiku, propagaci, učí se pracovat v týmu, být pečliví a neprodělat. Mám obavy, že děti doma ztrácí kontakt, týmového ducha a nevím, jaký bude v dalších letech jejich přístup ke škole.“

Jak a kde získat vzdělání pro uplatnění v logistice?

Je snadné pro žáky dopravních škol nalézt uplatnění po ukončení studia?

Jana Düringerová: „Ano, dokonce máme vyšší poptávku. Ozývají se nám firmy z Prahy, Plzně apod., zda nemáme šikovné logistiky. Zkušenosti získané s TIMOCOM jsou studentům při hledání zaměstnání ku prospěchu. Jeden zaměstnavatel dokonce prohlásil, že takto připravené žadatele o práci ještě neměl.“

Ivo Teplý: „Kdykoliv přijdou naši žáci do nového zaměstnání a mimo jiného sdělí, že znají systém od TIMOCOM, jsou vítáni. Firmy vědí, že jim mohou dát práci. Otevírá jim to dveře. Pro zaměstnavatele je snazší přijmout člověka, který má vzdělání v dopravě a nemusí ho zaučovat.“

Co říkají zkušenosti TIMOCOM z dopravního trhu?

Kvalifikovaných zaměstnanců v sektoru dopravy je značný nedostatek. Zaměstnavatelé to řeší tím, že přijímají uchazeče z jiných oborů a následně si je vyškolí. To je obvykle proces, který trvá nejméně půl roku, a ne vždy končí úspěchem. Závěrem je proto možné prohlásit, studium v sektoru dopravního a logistického odvětví je pro mladé lidi bezpochyby dobrá volba.

Více o Smart Logistics System

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Práce v logistice – Supply Chain Manager

Práce v logistice: Disponent

Rozhovor se zaměstnanci inkasa od TIMOCOM

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru