Z dopravy 10.10.2023
4

Sedm tipů, jak zvýšit bezpečnost ve Vaší dopravní firmě

Paní v červené vestě s palcem nahoru stojí na parkovišti před kamiony.

Faktor bezpečnosti hraje u dopravní firmy v silniční dopravě důležitou roli – a je rozhodující i pro její úspěch. Možností, jak zvýšit bezpečnost Vašich dopravních procesů je mnoho - ať je to s pomocí GPS systémů, optimalizovaného plánování tras nebo správných pojištění. V tomto článku na blogu Vám představíme sedm rad, které by Vám přesně s tím mohly pomoci.

Faktor bezpečnosti hraje u dopravní firmy v silniční dopravě důležitou roli – a je rozhodující i pro její úspěch. Možností, jak zvýšit bezpečnost Vašich dopravních procesů je mnoho - ať je to s pomocí GPS systémů, optimalizovaného plánování tras nebo správných pojištění. V tomto článku na blogu Vám představíme sedm rad, které by Vám přesně s tím mohly pomoci.

 

Hledáte další rady a tipy pro dopravní firmy?

1. Používejte GPS systém

GPS již ve většině dopravních firem patří k základní výbavě. Přesto tento tip není v žádném případě zbytečný, protože GPS systém nabízí mnohem více možností, jak zvýšit bezpečnost Vašich dopravních procesů, než si možná myslíte.

S tímto systémem si pochopitelně v první řadě udržíte přehled o poloze Vašich vozidel a můžete lépe reagovat na dopravní zácpy, nehody nebo překážky způsobené povětrnostními podmínkami. Ale GPS systémy mohou být rovněž používány ke kontrole dodržování rychlosti nebo jiných bezpečnostních pokynů.

Komplexní řešení, jako je TIMOCOM live sledování vozidel , Vám nejen umožní sdílet v souladu s Vaším rozhodnutím telematická data s Vašimi zadavateli, nýbrž s nimi získáte i trvale přehled o všech Vašich dopravních procesech.

2. Optimalizujte Vaše plánování tras

Optimalizované plánování tras s sebou přináší hned několik výhod. Zaprvé Vám, respektive Vašim řidičům ušetří hodně stresu tím, že se pokud možno vyhnou stavbám nebo překážkám způsobeným počasím. Zadruhé sníží Vaše výdaje a Vaše přepravní procesy budou ekologičtější, protože nepředvídatelná zpoždění stojí peníze a škodí životnímu prostředí. Navíc díky optimalizovanému plánování tras, například s pomocí aplikace plánování tras a nákladů od TIMOCOM, dosáhnete lepší spokojenosti zákazníků. Můžete totiž přesněji a spolehlivěji předpovídat čas příjezdu a vyhnout se problémům při komunikaci.

3. Optimalizujte Vaše komunikační cesty

Některé z uvedených tipů to již naznačují: Transparentnost a dobře fungující komunikace mohou velkou měrou přispět k bezpečnosti Vašich procesů v dopravě. Chybám, které vznikají kvůli nedostatku informací nebo špatné domluvě, se totiž lze vyhnout.

4. Pracujte s kontrolními seznamy

Právě v logistice musí jít všechno velmi rychle. V tom případě neuškodí, pokud se porozhlédnete po nástrojích, se kterými si udržíte přehled. Zejména v případě údržby a kontrol lze skvěle používat kontrolní seznamy, abyste na něco nezapomněli.

 

I tady Vám může TIMOCOM pomoci, například s naším kontrolním seznamem pro bezpečnou jízdu nákladním autem v zimě.

5. Najděte ta správná pojištění

Prioritu mají opatření k předcházení úrazům a nehodám. Měli byste ale být připraveni i na to, když se něco stane. Jak budete postupovat, když některý z Vašich řidičů bude mít nehodu nebo některý z Vašich vozů bude těžce poškozen? V takových případech Vás pojištění podrží, protože Vás zbaví finančního břemene.

 

Pojištění pro případ pracovní neschopnosti nebo pojištění právní ochrany - v našem článku na blogu „Jaká pojištění potřebuji jako dopravní firma?“ jsme pro Vás sestavili a vysvětlili všechna důležitá pojištění.

6. Optimalizujte Vaše procesy

Dalším faktorem, který může hrát podpůrnou roli pro bezpečnost Vaší dopravní firmy, je flexibilita. Zůstanete-li aktivní a dokážete-li se přizpůsobit překážkám a obtížným situacím, máte větší šance, jak tyto situace zvládnout. K větší flexibilitě přispívá především optimalizace Vašich stávajících procesů. V tomto článku jsme pro Vás shrnuli, jak na to: „Jak optimalizovat procesy v logistice“ 

7. Vsaďte na kombinaci různých opatření

Čím více, tím lépe! Pochopitelně nic nepřinese, pokud najednou spustíte tolik opatření, že o nich ztratíte přehled. Tím pravděpodobně dosáhnete pouze opaku a sami se vystavíte bezpečnostním rizikům. Ale pokud si postupně vytvoříte síť z různých bezpečnostních opatření, nemůže se (téměř) nic pokazit.

 

Bezpečnost na prvním místě!

Povědomí o významu bezpečnosti Vašich dopravních procesů s ohledem na úspěch Vaší firmy má velký význam. S výše uvedenými tipy můžete udělat velký krok tímto směrem a pozvednout Vaši dopravní firmu na novou úroveň. A TIMOCOM Vám přitom může pomoci!

Bezpečnost v síti TIMOCOM zajišťuje software

TIMOCOM Pomoc při rozjezdu: Z čeho se skládají výdaje na dopravu?

Bezpečně nákladním autem během zimy

Staňte se znalcem v oboru

Nechte si pravidelně zasílat relevantní články, důležité odborné příspěvky a exkluzivní zprávy pro uživatele!


Přihlášení k odběru novinek

Nahoru